Rendkívüli halál Putnokon – A mustgáz veszélyei!

Putnok – Az Ózdi Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretén belül vizsgálja egy 59 éves putnoki férfi halálának körülményeit.

A férfira és 32 éves fiára október 9-én találtak rá az esti órákban borospincéjük padlóján. A helyszíni szemle során megállapítást nyert, hogy az édesapa halálát mustgáz okozta. A fiú életét a gyors beavatkozásnak köszönhetően sikerült megmenteni. A rendkívüli haláleset kapcsán bűncselekményre utaló adat, körülmény nem merült fel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság területén számos bortermelő vidék található. A gazdák többsége tisztában van a hordóból áramló veszéllyel, a kevésbé jártas bortermelők óvatlansága azonban okozhat tragédiát.

A rendőrség felhívja a bortermelők figyelmét a fokozott elővigyázatosságra! A borkészítés egyik fontos mozzanata a must feldolgozása, ami gondos körültekintés hiányában akár halálos balesetek forrása is lehet. A mustgáz okozta szerencsétlenségek leginkább a szakértelem hiányára, valamint az emberi figyelmetlenségre vezethetők vissza, ugyanis sokan nem veszik komolyan a színtelen, szagtalan gáz okozta veszélyt. A szakértők szerint 100 liter 18 fokos mustból 9 kilogramm gáz termelődik. A mustgáz terjedése során olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek nehezebbek a levegőnél, így a föld közelében terülnek el. A tapasztalatok szerint a tragikusan végződő balesetek szinte kizárólag kis borpincékben fordulnak elő.

Fontos tudni!

A mustgáz jelenléte nem érzékelhető, mivel sajátosságából adódóan szagtalan.

A szakemberek a tragédiák megelőzésére a hagyományos módszereket javasolják:

  • a pincébe derékmagasságban tartott és botra erősített gyertyával tanácsos lemenni. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget.
  • A megfelelő szellőzés kialakításával, vagy a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid.
  • Aki mustgáz mérgezést kapott azt a mihamarabb elsősegélyben kell részesíteni. Az elsősegélynyújtó azonban ne hajoljon közel az eszméletét veszített személyhez, mert az alacsonyan lévő gázoktól ő is bajba kerülhet! A legfontosabb alapszabály, hogy addig is, amíg a mentő megérkezik, az eszméletlen embert azonnal levegőre kell vinni, a pincét pedig át kell szellőztetni.
  •  

         További hírek a Magyarország kategóriából