Rendkívüli állapot a szerbiai Kraljevóban a földrengés miatt

Kraljevo a földrengés után
Kraljevo a földrengés után
Szerdán rendkívüli állapotot rendeltek el a közép-szerbiai Kraljevo városában, amelyet hajnalban a Richter-skála szerinti 5,4-es erősségű földrengés rázott meg. Ketten vesztették életüket, a sebesültek száma több mint százra tehető.

A hajnali rengést több tucat kisebb utórengés követte a nap folyamán. A belgrádi kormány összesen hat millió dináros (csaknem 16 millió forint) gyorssegélyt hagyott jóvá a városnak. Az összegből népkonyhákat is fel kell állítani Kraljevóban.

A rengés epicentruma a várostól mintegy 10 kilométerre, északra volt. A környéken számos épület megrongálódott. Van olyan városrész, ahol a háztetők 70 százaléka megsérült. Sok helyen kitörtek az ablakok, lehullott a vakolat, megrepedtek a falak. A rengéseket még a fővárosban, Belgrádban is érezni lehetett. Kraljevo egy részén nincs áram, és néhány háztömbben akadozik a vízellátás is. A helyi jelentések szerint már megkezdték a kárfelmérést, az embereket pedig arra kérik: mielőbb jelezzék a hatóságoknál, ha súlyosan sérült az ingatlanuk és nem biztonságos az épület.

A belgrádi kormány azonnali segítséget ígért a katasztrófa sújtotta térségnek. Orvosokat és más szakembereket küldött az ország középső részébe. A helyreállítást majd nehezíti, hogy a természeti katasztrófákra elkülönített tartalékok kimerültek- abból ugyanis a súlyos tavaszi árvizek okozta károkat számolták fel. A kormány ennek ellenére ígéri, hogy senki sem marad segítség nélkül.

A városban és környékén több iskola is megrongálódott, így szerdán azokban elmaradt a tanítás. Déli szomszédunknál csütörtöktől kezdődik az őszi szünet, így a szakemberek szerint ez idő alatt fel tudják mérni a károkat, és ha lehetséges, ki is javítják azokat- adta hírül a B92 szerb hírportál. A becslések szerint az anyagi kár elérheti az egymillió eurót is (270 millió forint) az alig hatvanezres városban.
– Független Hírügynökség –

 Sporthírek