Rendezettebb körülményeket tapasztalt a NÉBIH a sárospataki kutyaotthonban

Akt.:
Törő Gábor a kutyák között
Törő Gábor a kutyák között
Miskolc, Sárospatak – A létszám csökkentése jelentené a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon számára a legnagyobb segítséget, de a helyszínen a közelmúlt híradásaiban felvázolt áldatlan állapotokhoz képest lényegesen rendezettebb körülményeket tapasztalt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – írta a hatóság pénteki közleményében.

A tájékoztatás szerint a menhelyen az állatlétszám mielőbbi csökkentése lenne az igazán kulcsfontosságú feladat.

A NÉBIH – a szakmai tanácsadáson túl – az örökbefogadásra váró kutyákat bemutató adatbázis létrehozásával is próbál segíteni a sárospataki menedékhelynek. A szakemberek a vizsgálat során elvégezték az állomány egyedi beazonosítását, valamint egészségi állapotának felmérését – olvasható a dokumentumban.

Emlékeztettek: a NÉBIH lényegesen jobb körülményeket tapasztalt, mint június végi ellenőrzésekor.

Megállapították, hogy a menhelyen mintegy 350 kutya van, ez a létszám jelentősen meghaladja a nyilvántartás szerinti 255-ös létszámot, és az is gondot okoz, hogy nem minden állat ivartalanított, ráadásul az ebeket – ennek ellenére – el sem különítik egymástól.

A NÉBIH munkatársai tizenhat kutya kötelező állatorvosi vizsgálatát és gyógykezelését rendelték el, emellett kötelezték az állattartót a telepen lévő hulladékok összegyűjtésére és elszállíttatására, illetve az állati ürülék rendszeres gyűjtésére.

A szakemberek megállapították, hogy a menhely adottságai jók, azonban – a jelentős létszámú állatállományban, a rendelkezésre álló személyi feltételek mellett – nem biztosítható az állatok jó gazda gondosságával történő ellátása és a telepi rend fenntartása.

A menhely tevékenységét, az állatok állategészségügyi ellátásának biztosítását, valamint az ivartalanítások és az örökbeadások megtörténtét a NÉBIH utóellenőrzéseken fogja vizsgálni – jegyezte meg a hatóság közleményében.

– MTI –


“Sokat ártott nekünk ez a segítség”

Sárospatak – A Zemplén Help Alapítvány vezetője aggódik a menhelyükért.

Videó: Botrány a sárospataki kutyatetemek tárolása miatt

Sárospatak – Kutyatetemeket tárolnak a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon hűtőjében – erről a hvg.hu írt. A menhely körül nagyjából egy hónappal ezelőtt robbant ki a botrány, a sajtó információi szerint ugyanis a kutyák egymást tépték, és több állati tetem is volt az udvaron.