Rendelőből a tárgyalóterembe

Csütörtökön ítélet született egy orvos ügyében – adták hírül az országos médiumok. A doktor ellátatlanul tovább küldte a hozzá vitt gyermeket, aki elvérzett. 

15:49: Átéreztem a bajt, segíteni akartam

– Amikor a kislányom megszületett, nem sokkal korábban szült egy másik anyuka is, akinek a gyereke szülés közben kis híján életét vesztette, egyértelműnek tűnt, hogy az orvos hibázott.

Mivel a védőnőnk közös volt, így szereztem tudomást a problémáról és ekkor eldöntöttem, hogy segíteni fogok neki, ha pert mer indítani orvosi műhiba miatt – emlékezett vissza a kezdetre dr. Bojté Gizella ügyvéd, aki néhány éve az orvosi műhiba perek specialistája lett, majd így folytatta:

– Mintegy három évig tartott a per, négy igazságügyi orvosszakértőt vontak be, ám végül bizonyítani tudtuk igazunkat. Közel 40 millió forint kártérítést kapott az anyuka és gyermeke, valamint havi 100-100 ezer forint járadékot ( anya és gyereke havonta) kapnak azóta is.
– Az elmúlt alig két évben féltucat ügyben védtem ügyfeleim érdekeit orvosi műhiba miatt indított perekben és öt esetben a sértett (sérült) került ki győztesen.

Legtöbbször szülések közben keletkezett problémák, sebészeti műtéteknél előforduló orvosi mulasztás, vagy téves diagnózisból keletkezett baj miatt perelnek ügyfeleim. Azt hozzá kel tennem, hogy nagyon kevés orvosi műhiba kerül napvilágra, ugyanis a sértett ( sérült) személyek nem merik felvállalni a perrel járó, akár több évig is eltartó herce hurcát. Legfőképpen tartanak az ebből adódó vélt hátrányoktól.
– Még egy érdekes tapasztalat, hogy a becsületesen dolgozó és a betegre odafigyelő orvosok is neheztelnek a „mulasztó” kollégákra– tette hozzá az ügyvédnő.

14:05: Mennyit ér egy elveszített hozzátartozó?

Országszerte felháborodást keltett, hogy bár a bíróság bűnösnek talált egy műhibát elkövető orvost, a doktor továbbra is praktizálhat.

Műhibaperek voltak, vannak és minden bizonnyal lesznek is, hiszen az orvos is ember: hibázik. Az egészségügyi intézmények nem szívesen beszélnek műhibáikról, hiszen – a per kimenetelétől függetlenül – ezek az ügyek semmiképpen sem javítanak a megítélésükön.
Abban az esetben, ha a beteg úgy érzi, hogy az őt, vagy a hozzátartozóját kezelő orvos hibázott, kártérítési pert indíthat az adott intézmény ellen. A betegjogi képviselő, bár egy esetleges perben nem képviselheti a peres felet, sokat segíthet.
– Megszerezhetek olyan dokumentációkat, melyeket a beteg egyébként a kórháztól nem kapott meg, de melyek akár perdöntőek is lehetnek – mondja Kiss Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Oktató kórház betegjogi képviselője.

– Mivel a beteg többnyire laikus, aki nem tudja eldönteni, hogy egy adott beavatkozás mennyire volt célszerű vagy szakszerű, ezért általában szakvéleményt kérnek.

Megyei helyzet

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Bíróságain az
elmúlt 2 évben un. „orvosi mûhiba per” 39
indult, amelybõl 23 ügy befejezést nyert.

Az ÁNTSZ regionális központjában lehet ezt kérni – ennek elkészítése a tisztiszolgálatnak törvény által előírt kötelessége. A nemrégiben alakult Egészségbiztosítási Felügyelettől is kérhető szakvélemény, mint ahogyan igazságügyi orvosszakértőktől is.

Ez utóbbit a bírósági per során sem lehet figyelmen kívül hagyni, éppen ezért rendkívül fontos szerepe lehet. A intézmények perekhez való viszonya általában az igazgatótól függ: van, aki a peren kívüli megegyezést választja, csakhogy megkímélje a kórházat és saját magát attól, hogy negatív összefüggésben beszéljenek róla, mások felvállalják a nyilvánosságot.

A kártérítés összege egy forintosítható és egy összegben nem kifejezhető részből áll. Előbbi egyszerű: kiszámítható, hogy az esetlegesen bekövetkező munkaképesség-csökkenés milyen károkat okoz, halálesetnél pedig felmerül a temetési költség, azt kiszámítani azonban, hogy „mennyit ér” az elveszített rokon, nagyon nehéz.

10:00: Annak járunk utána, mennyire gyakoriak az ilyen esetek, vannak-e műhibaperek megyénkben, milyen jellegű esetekben kell a bíráknak dönteniük leggyakrabban.
Az utca emberétől azt is megkérdezzük, hogyan vélekednek a laikusok az ilyen történetekről, mennyire büntetnék szigorúan a vétkesnek ítélt orvosokat.

– Száraz Ancsa, Fullajtár András –