Rendbontás nélkül véget ért a szomáliaiak fővárosi tüntetése

Rendbontás nélkül véget ért az a csütörtök délelőtti demonstráció, amelyet szomáliai menekültek szerveztek Budapest II. kerületében, az ENSZ Menekültügyi Hivatalának székháza elé. A 20-30 szomáliai amiatt tiltakozott, mert megtagadták tőlük a családegyesítés lehetőségét, holott az a menekült státusszal együtt törvényesen járna nekik.

Bár a rendezvény nem volt bejelentve, a helyszínre érkező több tucat rendőr – 8 rendőrautó, egy rendőrségi minibusz – nem oszlatta fel a demonstrációt, csupán tolmács segítségével egyeztetett a tüntetőkkel. Fél óra elteltével a demonstrálók rendbontás nélkül távoztak.

Az egyik tüntető a Független Hírügynökségnek elmondta: családtagjaik, 40-50 felnőtt és gyerek, a Nairobiban lévő magyar követségnél várják, hogy vízumot kapjanak, és Magyarországon csatlakozhassanak hozzájuk. Egyelőre azonban csak egy olyan levelet kaptak, amelyben arról értesítik őket: az Európai Unió tagországaiban a menekültstátusszal rendelkezőknek hivatalosan joguk van a családegyesítéshez, azonban a szomáliai útlevelet nem ismerik el, ezért vízumot sem kaphatnak. A tüntetéssel legalább azt szeretnék elérni, hogy ha Magyarország nem, legalább valamelyik uniós ország fogadja a családokat – tette hozzá.