Rendben zárultak a német érettségik, befejeződött a “nagy” vizsgák első hete

  Budapest, 2012. május 11., péntek (MTI) – Rendben lezajlottak a német írásbeli vizsgák országszerte a középiskolákban, és ezzel befejeződött az idei tavaszi érettségi szezon első hete.

A második idegen nyelvi érettségin középszinten 1.071 vizsgahelyszínen 22.927 diák, emelt szinten 58 helyszínen 2.602 vizsgázó adott számot tudásáról.
A idén május 4. és június 29. között a vizsgák 3.616 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlanak. Az írásbeli vizsgák május 4-étől május 25-éig tartanak, az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete június 7., vége június 13., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 18-29.
Az érettségizők közül mintegy 87.850 diák a “végzős” középiskolás, akik ezúttal tesznek “rendes” érettségit, és idén tavasszal szerezhetnek érettségi bizonyítványt. A diákok együttesen több mint 471 ezer vizsgát tesznek le, érettségi bizonyítványaikba és tanúsítványaikba további 61.100 érettségi vizsgaeredmény kerül a már előzőleg megszerzett vizsgaeredményeik alapján.
A 471 ezer vizsgából mintegy 37 ezer vizsga emelt szintű, 434 ezer pedig középszintű vizsga. Az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest 22 százalékkal, több mint 6 ezer vizsgával nőtt. Ez a növekedés a felsőoktatásba való bekerülésért folyó verseny felerősödését tükrözi.
A diákok választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven letett tárgyakat külön számolva – 181 tárgyból lesz középszintű és 65 tárgyból emelt szintű érettségi. Immár második éve emelt szintű vizsga csak azokból a vizsgatárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.
Május 14-én az informatika, a latin és a héber vizsgák következnek.