Rendben voltak a burgonyák

Vethető a burgonya (illusztráció)
Vethető a burgonya (illusztráció) - © Fotó: ÉM-Archívum
Borsod-Abaúj-Zemplén – Véget ért a burgonya összes zárlati kórokozójára kiterjesztett, fokozott ellenőrzés.

A külföldről származó vetőburgonya tételekben többször azonosított karantén státuszú gumórontó fonálféreg-fertőzés miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ez év februárjától országos szintű, fokozott ellenőrzést rendelt el. Az akció során nemcsak a gumórontó fonálféreg, hanem a burgonya összes zárlati károsítójának az esetleges jelenlétét is vizsgálták.

Csak Európából

Magyarországra – az egységes uniós szabályozás értelmében – vetőburgonyát csak az Európai Unió területéről lehet behozni. Az akció célja az volt, hogy a hatóság átfogó képet kapjon az egyes tagállamokból származó szállítmányok növény-egészségügyi állapotáról. A 8 országból érkező 148 minta vizsgálata során 4 román és egy osztrák tételben mutatott ki zárlati fonálféreg-­fertőzést a Nébih laboratóriuma.

A többi szállítmány esetében karantén károsító jelenlétét nem állapította meg a vizsgálat. A bevizsgált, összesen mintegy 853 tonnát reprezentáló minta 32 burgonyafajtára terjedt ki. Az ellenőrzések továbbra sem érnek véget, hiszen a növényvédelmi hatóság a vegetációs időszakban is folytat növény-egészségügyi vizsgálatot a burgonyatermő területeken, illetve szükség esetén laboratóriumi teszteléseket végez.

– ÉM –