Rendben véget ért az ünnepségsorozat

Tűzijáték
Tűzijáték
Miskolcon, Kazincbarcikán és Szekszárdon a tűzijáték, Budapesten pedig egy műrepülő bemutató maradt el, és a Zenehajó is késéssel indult a hétfői vihar miatt.

A fővárosi tűzijáték és a többi esemény azonban rendben lezajlott – derül ki abból az összegzésből, amelyet az Operatív Törzs készített a látványosság után hétfőn késő este.

A mentőket rendkívüli esethez nem hívták hétfőn, Budapesten egyébként egész nap 44 embert láttak el, 13-an kerültek könnyebb sérülésekkel kórháza.

A tűzoltók hétfő éjfélig összesen 411 riasztást kaptak az országban a vihar miatt, nagy részét vidéken. Főként kidőlt fákhoz, leesett cserepekhez és vizet szivattyúzni vonultak. A legtöbb bejelentést Budapestről, Pest megyéből, Győr-Moson-Sopron és Békés megyéből kapták. A Békés megyei Köröstarcsán villám csapott a templomba 22 óra után, megrongálódott az épület teteje körülbelül 100 négyzetméteren, így azt fóliával takarták le. Sérültekről sehonnan sem érkezett hír – mondta a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédemi Főigazgatóság szóvivője.

Gratuláció
A fővárosi tűzijáték után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök telefonon gratulált
az Operatív Törzs munkájához, és minden résztvevőnek megköszönte az együttműködést.

A pirotechnikusok tájékoztatása szerint a tűzijáték valamennyi látványeleme megvalósult, a vihar ellenére csupán néhány működésképtelen pirotechnikai termék maradt, ezek hatástalanítását a tűzszerészek egy órán belül befejezték. A hidak mentesítését a szakemberek közvetlenül a program után megkezdték, kedd hajnalra a Lánchidat és az Erzsébet hidat is átadták a forgalomnak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint csaknem 250 ezren látták élőben a tűzijátékot, rendbontás sehol nem volt. A rendezvényeket egyébként hétfőn körülbelül 1500 rendőr biztosította a fővárosban.

A Duna lezárását a rendőrség a tűzijáték után azonnal feloldotta. A hajósok a rendelkezésre álló összesen 82 kikötőből 66-ot foglaltak el.

A fontosabb utak
már tiszták
Kedden reggel 6 órára befejezték a fontosabb utak és hidak takarítását
Budapesten. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. dolgozói a hétfő esti tűzijáték
után láttak munkához, 250 ember 60 géppel dolgozott az utcákon. Munkájukat
nehezítette, hogy nemcsak a tűzijáték, hanem az esti vihar maradványait
is el kellett takarítaniuk. Reggelig 660 köbméter hulladékot, faágat és
hordalékot szedtek össze, ez a mennyiség nőni fog, mert néhány mellékútra
még nem jutottak el a főkefések – tudta meg a Független Hírügynökség a társaság
ügyeletétől.

Budapesten most minden út járható. A BKV járművei kedden reggel rendben
elindultak, egyik vonalon sincs fennakadás – mondta a közlekedési vállalat
fődiszpécsere.

Kapcsolódó cikkek: