Friss hírek

2010.08.17. 16:51

Elkezdődött az év legnagyobb húsipari eseménye

<p>Kedden elkezdődött az év legnagyobbnak tekintett hazai élelmiszer-ünnepe, az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó, valamint a Hajráhazai! Piac és a Hajráhazai! Fórum. A hatnapos rendezvény keretében tartják meg a X. jubileumi Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust is, amelyen egyebek mellett a géntechnológia következményeiről is szó lesz. Emellett öt vidéki helyszínen és Sepsiszentgyörgyön tartanak hús-bajnokságokat is. A világtalálkozó végén a résztvevők chartát készülnek elfogadni a fenntartható élelmiszerláncról.</p>

A fenntartható élelmiszerlánc alapgondolata, hogy a talajművelés, növénytermesztés, állattenyésztés, húsfeldolgozás, ételkészítés, hulladékkezelés láncolata akkor biztonságos a jövő számára is, ha minden elemét környezettudatosan, a többi elemmel harmonikusan összehangolva működtetik. Magyarország a gondolat egyik úttörője: itt hozták meg az első olyan európai élelmiszerlánc-törvényt, amely már a fenntarthatóság szempontjait is tartalmazza. A hazai jogi szabályozás mintáját azóta Európa-szerte több mint 30 ország vette át.

Az augusztus 22-ikéig tartó eseménysorozat központja a Budai Várban van. Itt rendezik meg a X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust is, amely a döntéshozók, az illetékes hatóságok, az élelmiszeripar vállalkozóinak és a fogyasztóknak közös fóruma. A jubileumi esemény megrendezésének jogát Kína és Brazília elől nyerte el Magyarország, elsősorban a több évszázados magyar állatorvos-tudomány elismeréseként, hiszen 223 éve van állatorvos-képzés az országban.

A konferenciasorozat keretében külön szakmai napon foglalkoznak a szakemberek a zoonózisokkal, az állatokról emberekre, illetve emberekről állatokra terjedő betegségek tudományával azon belül most az élelmiszereinkkel terjedő zoonózisokról esik szó. Több előadás taglalja a géntechnológia következményeit is. Az előadók 32 országból 64 szervezet képviseletében érkeztek. Az egyetemek, kutató-műhelyek és hatóságok számára 64 országra kiterjedő videó-konferencia hálózatot szerveztek. A konferenciákat akkreditálták állatorvosi továbbképzésként, így a szakemberek továbbképzési pontokat is gyűjthetnek itt.

A konferenciasorozat végén a tervek szerint a résztvevők elfogadják a Budapesti Charta nevű dokumentumot, amely a fenntartható élelmiszerlánc megőrzésének fontosságát hangsúlyozza. A Budapesti Chartát eljuttatják a világ élelmiszerlánc törvényhozóihoz és ellenőrzési hivatalaihoz is.

A fogyasztók számára a budai Hilton szálló Dominikánus udvarában nyílt meg a Hajráhazai! Fórum, ahol hírességek és mesterszakácsok adnak tanácsokat hat napon át a látogatóknak a megfelelő étel kiválasztásáról és elkészítéséről. A Magyar Kultúra Házában pedig a Hajráhazai! Piacon meg lehet kóstolni és kedvezményesen meg is lehet vásárolni a magyar húskészítmények legjobbjait. Több vidéki városban helyi élelmiszer-bemutatók és bajnokságok gazdagítják az ünnep programját. Szegeden már lezajlott a vadételek, vadkülönlegességek bajnoksága. Mezőkövesden a szalonna, tepertő, zsírok, Alsózsolcán a felvágottak és vörös áruk, Szigetváron a disznósajtok, kenőmájasok, Hortobágyon a halak és halkészítmények, valamint a marha- és szürkemarha húsok és húskészítmények, az erdélyi Sepsiszentgyörgyön a birkahúsok és a birkahúsból készült ételek kelnek versenyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!