Rémhír csupán, hogy calicis a miskolci víz

Miskolc – “A calici vírust feltételező híresztelést a leghatározottabban visszautasítjuk, a miskolci víz folyamatosan kifogástalan, jó minőségű” – mondta Duzsik Gábor, a MIVÍZ Kft. általános ügyvezető igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatóján. Amit annak kapcsán tartott (az ÁNTSZ-el közösen), hogy a napokban elterjedt az a rémhír, miszerint újra calici vírussal fertőzött a miskolci víz.

A vízművekhez szerdán délután 2 órakor érkezett az első hívás, amelyben egyik ügyfelük arról érdeklődött, hogy valóban fertőzött-e az ivóvíz. Majd sorra jöttek a telefonok, de ezekben panasz, konkrétum nem hangzott el, csupán érdeklődés, hogy igaz-e a hír – ismertette az igazgató.

Hogy a rémhír terjedését megállítsák, csütörtökön sajtótájékoztatón cáfolták a fertőzésről szóló pletykákat.

Ezen ott volt dr. Papp Erzsébet, a regionális ÁNTSZ epidemiológiai osztályvezetője, aki kijelentette, a MISEK belgyógyászati és ápolási osztályán zajló calici vírus okozta járvány esetében a megbetegedések nem robbanásszerűen kezdődtek, nincs nagyszámú beteg. Külön hangsúlyozta: az ivóvíz terjesztő szerepe ezen megbetegedések esetében kizárható. Kitért arra is, hogy az érintett kórház osztályain felvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendeltek el. (Erről portálunk már a hétvégén beszámolt.)