Éremeső hullott a megyei borversenyen

Éremeső hullott a megyei borversenyen
Éremeső hullott a megyei borversenyen
A termelők bebizonyították: sík vidéken is igényes, kerek borokkal lehet előrukkolni. Fehér, vörös, rozé és gyümölcsbor kategóriában neveztek a kertbarátok.

A Vasutas Művelődési Ház március 17-kén, szombaton rendezte meg a már hagyománnyá vált Megyei Borversenyt.

A borverseny eredménye

Gyümölcsbor kategória
Arany fokozat: Kecskés György
Ezüst fokozat: Szombati Gézáné
Bronz fokozat: Szombati Gézáné
Rozébor kategória
Arany fokozat: Kolláth András
Ezüst fokozat: Szombati Géza
Bronz fokozat: Vass János
Vörösbor kategória
Arany fokozat: Takács Sándor, Bálint János
Ezüst fokozat: Rácz Zsigmond, Varga András, Bordás Géza
Bronz fokozat: Vass János, Kárpátfalvi László
Fehérbor kategória
Arany fokozat: Takács Sándor, Révész Tamás, Kárpátfalvi László, Varga Csaba
Ezüst fokozat: Szombati Géza, Kolláth András, Vass János
Bronz fokozat: Kajdi Lajos, Révész Tamás

Versenyzők Mátészalkáról, Nagyecsedről, Nyírmeggyesről, Tuzsérról, Vásárosnaményból és természetesen Nyíregyházáról is érkeztek.

Nevezni fehér, vörös, rozé és gyümölcsbor kategóriában lehetett. A rendezvényen mintegy negyvenen vettek részt és húsz kertbarát indult a megmérettetésen borkülönlegességeivel.

– A megyében termett borokat vizsgáltuk meg, tipikusan alföldi, homoki borokat bíráltunk. Mindent összevetve azt mérlegeltük, hogy ezek megjelenésben, színben, illatban, tisztaságban mennyire tükrözik a helyi adottságokat, a tájjellegzetességeket nyújtó jegyeket – mutatott a kezdeményezés lényegére Siető Andrea, a borverseny elnöke.
Friss, fiatalos borok
A bíráló bizottság tagjai a nevezett borok illatában a friss, üde, homoki jellegű jegyeket keresték, s általános vélemény szerint ezt meg is találták. Az ízvilág értékelésében hasonló eredményre jutottak: friss, kevésbé testes, de kiváló minőségű borokat öntöttek a szakemberek poharaiba.

Összegzésképpen elmondható: fiatalos, friss, könnyű, ám szakmai igényességre valló nemes nedűk szerepeltek a felhozatalban, amelyeket véletlenül sem szabad összehasonlítani a testesebb, történelmi borvidékekről származó borokkal. A homoki szőlő és bor tisztelői, kedvelői a maguk kategóriájában viszont szép eredményt értek el.

– Nyéki Zsolt –