Friss hírek

2008.11.19. 11:59

Fokozódik a gazdasági válság Ukrajnában

<p>A bankrendszer után az autógyártást, az energiaipart és a légitársaságokat is elérte a gazdasági- és pénzügyi világválság szele. A csökkenő kereslet miatt már a napokban leáll az AvtoZAZ autógyár és a Zaporozsjei (Zaporizzsjai) Atomerőmű, két belföldi légitársaság pedig a Kárpátalját az ország belsejével összekötő légiforgalmat is érintő radikális járatritkítást hajtott végre.</p>

Tariel Vaszadze, az UkrAvto (Ukrainian Motor Corporation) ukrán gépjármű-kereskedelmi társaság elnöke bejelentette, hogy a legnagyobb ukrajnai autógyár, a Tavriákat, Szlavutákat és Lanosokat előállító AvtoZAZ novemberben leállítja a futószalagjait. Az Obozrevatel.com hírportálnak nyilatkozva az elnök azt mondta, hogy a gyáróriás termékeire egyetlen hónap alatt nagyságrendekkel csökkent a kereslet. Márpedig ilyen termeléskiesés mellett a gyártás ráfizetésessé válik. A további veszteségek elkerülése végett az AvtoZAZ előreláthatólag december végéig leáll. A futószalagok újraindítását pedig a továbbiakban az ukrán autógyártás megmentésére irányuló kormányintézkedésekhez kötik.

Októberben csaknem 20 százalékos keresletcsökkenésre panaszkodnak a Zaporozsjei Atomerőmű vezetői is. Miután november első felében újabb 33,4 százalékkal kevesebbre volt szüksége a belső felvevőpiacnak, könnyen lehet, hogy az erőmű kénytelen lesz kikapcsolni a reaktorblokkjait - hivatkozik Alekszandr Sztaruh zaporozsjei kormányzó szavaira a Novij Region orosz hírportál. Sajnos, Ukrajna nem tud mit kezdeni a fölöslegesen előállított elektromos energiával, mert az ország nem rendelkezik a szükséges vezetékrendszerrel ahhoz, hogy a Nyugatnak értékesíthesse az áramot, olvasható a cikkben.

Két belföldi légitársaság is csődközeli helyzetbe került a világválság miatt. Mind a DnyiproAvia, mind pedig az Aerosvit Airlines jelentős járatcsökkentésre kényszerül emiatt. A járatok számának csökkenése a Kárpátalját az ukrán fővárossal és az ország keleti régióival összekötő légiforgalmat is érzékenyen érinti. Az Aerosvit - amelynek szolgáltatásait egyébként Sólyom László is igénybe vette kijevi útjai során - a külföldi járatai tekintetében is megszorításokat tervez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!