Rekultiválják a Metallochemia egykori telepét

Már megkezdődött a nagytétényi kiserdő kicserélt talaján a fák elültetése. Erre azért van szükség, mert a környék földjét korábban éveken keresztül nehézfémekkel szennyezte egy gyártelep. Az új fák ültetésében csütörtökön részt vett Persányi Miklós, leköszönő környezetvédelmi miniszter és Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője is.

A nagytétényi kiserdő közelében éveken keresztül működött a Metallochemia gyár, amelynek területéről a szél nehézfémeket tartalmazó kohászati salakot hordott szét. Ezt az anyagot hosszú ideig a mélyedések feltöltésére is használták és beszivárgott a talajvízbe is.

2004. őszén a kormány összesen 12 milliárd forintot szánt a környezet kármentesítésére. Idén márciusban megkezdték a fák kivágását, ez ugyanis elengedhetetlen a talaj cseréjéhez. Az északi oldalon már meg is kezdték az új fák elültetését, ebben vett részt szerdán Persányi Miklós leköszönő környezetvédelmi miniszter is, Szabolcs Attila polgármester, helyi civilek és kerületi iskolások. A terület déli részén pedig egy speciális munkagéppel a tuskókat gyökeresen kiemelik, a gallyakat összegyűjtik és ott is kezdődhet a talajcsere.

A hazánkban mindeddig egyedülálló talaj rehabilitációt jövő májusban fejezik be. Ehhez hozzátartozott a múlt évben csaknem 400 ingatlan kármentesítése és idén is még ennyi vár a szakemberekre.