Friss hírek

2008.08.11. 20:33

350 köbméter szemetet hagyott az árhullám a Tiszán

<p>Ötven teherautónyi uszadékot gyűjtöttek össze a vízügyi szakemberek az árhullám után - közölte hétfőn a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A Tisza csaknem 200 kilométeres szakaszát kellett megtisztítani, ami több mint 10 millió forintba került. Az úszó hulladék mennyiségének csökkentéséről is tárgyalna a zöldtárca Ukrajnával.</p>

350 köbméter hulladékot szedtek össze a kiskörei víztározónál és a Felső-Tiszán a vízügyi szakemberek. Nemcsak a védművek környékét, hanem a zsilipeket, vízkivételi műveket is meg kellett tisztítani, továbbá azokat a partszakaszokat, ahol az összegyűlt szemét vízminőségi gondot okozhat. A hullámtérben épített ingatlanokat ugyanakkor a tulajdonosoknak kell rendbetenni - közölte a tárca. Az összegyűjtött szemetet hulladéklerakókba szállítják.

Az árvizek olyan területeket is elöntöttek Ukrajnában, amelyeket korábban nem. A levonuló víz innen is jelentős mennyiségű uszadékot hozott magával, ezért a környezetvédelmi tárca határvízi bizottságokon keresztül tárgyal a hulladék mennyiségének csökkentéséről. Olyan uniós támogatási konstrukciót javasol Ukrajnának, amivel csökkentheti az ártérben elhelyezett illegális hulladéklerakók számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!