Rekordszámú előadást tartott az évadban a miskolci színház

Rekordszámú előadást tartott az évadban a miskolci színház
Rekordszámú előadást tartott az évadban a miskolci színház - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc, 2014. június 7., szombat (MTI) – Rekordot döntött a Miskolci Nemzeti Színház a 190. évadban: a vendégszereplésekkel együtt 610 előadást játszott a társulat, ebből az ország első kőszínházában 583 színházi estén vehettek részt a nézők – közölték a teátrum évadzáró társulati ülésén, szombaton. A következő évad középpontjában Shakespeare művei állnak.

Kiss Csaba igazgató kiemelte, színes és sikeres évadot tudhatnak maguk mögött. Ezt az is bizonyítja, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozón két előadásuk is szerepel: Bródy Sándor A tanítónő című színműve Rusznyák Gábor rendezésében, és Georg Büchner Woyczek című darabja, amelyet Béres Attila állított színpadra – mondta.

Emellett a Szabó Máté által színre vitt Mozart-opera, a Don Giovanni elnyerte a Primavera’ 14 Fesztivál fődíját, így a miskolci teátrum képviseli Magyarországot Pilsenben 2015-ben, Európa Kulturális Fővárosában – tette hozzá.

A “színek évadjában” az öt játszóhellyel rendelkező teátrum előadásain több mint 130 ezer néző volt jelen.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy az évad drámája az idén Weöres Sándor A holdbeli csónakos című műve volt, az évad szerzőjeként Tasnádi István mutatkozott be.

Hozzátette, ebben az évadban is megrendezték mindkét nemzetközi fesztiváljukat, a Színművészeti Egyetemek Nemzetközi Találkozóját, a SZEM fesztivált, és a határon túli művészek találkozóját, a Határtalan Napok elnevezésű összművészeti fesztivált. Emellett volt Diótörő-ünnep, és William Shakespeare angol drámaíró, költő, színész 450. születésnapja tiszteletére ünnepséget is tartottak, amelynek különlegessége a város új látványossága, az óriásmozaik elkészítése volt.

Kiss Csaba úgy fogalmazott, “egy nagyon-nagyon szomjas városban” dolgoznak, ahol a színházra kíváncsiak az emberek és különösen figyelnek a kultúrára, művészetre.

“Erő és színházszeretet jellemzi Miskolcot, a társulat pedig élettel tölti meg teátrum falait” – fűzte hozzá.

Az MTI kérdésére azt is elmondta, hogy a következő évad Shakespeare jegyében telik: minden hónapban “örökbe fogadnak” majd egy darabot, az első A makrancos hölgy lesz szeptemberben.

A következő évadra 18 bemutatót terveznek – jegyezte meg az igazgató.

– MTI –