Rekordszámú előadással zárta az évadot a Miskolci Nemzeti Színház

Miskolc – Rekordszámú, 479 saját előadást tartott a most záruló évadban a Miskolci Nemzeti Színház – közölte a pénteki évadzáró társulati ülésen Halasi Imre igazgató, aki beszámolt arról is, hogy a szűkös anyagi keretek miatt a következő szezonban kénytelenek lesznek csökkenteni az előadások számát.

Amikor krízis és vihar van az emberek körül, akkor a művészet olyan, mint Noé bárkája, amelyre érdemes felkapaszkodni. Ez a helyzet egyre több olyan hívet toboroz a kultúrának, akik szívesen töltik idejüket az egyébként ingatagnak tűnő Noé bárkáján – fogalmazott a direktor.

Hozzátette: a 2010-11-es évadban összesen 545 előadásuk volt, ebből 479 saját előadás, és túl vannak a 200 ezredik nézőn is. 13 új bemutató szerepelt a kínálatban, és 12 régebbi produkciót játszottak tovább, emellett 36 vendégrendezvényt – előadásokat, hangversenyeket, gálaműsorokat – tartottak, és 30 nyári eseménnyel – például operafesztivállal, promenád koncerttel – várják még a művészetkedvelő miskolci közönséget.

Halasi Imre szerint ez a fantasztikus teljesítmény a színház odaadó művészeinek, munkatársainak köszönhető.

A következő évadról szólva elmondta, hogy szűkösek a keretek, így kénytelenek csökkenteni az előadások számát, de – mint fogalmazott – a művészeket ismerve “ez a csökkenés csak számszerűségében lesz jelentős, minőségében biztosan nem”.

Az új évadra több premierrel is készülnek: bemutatják A nyomorultak című musicalt és Az ügynök halálát, az operák közül pedig Puccini Bohémélete kerül színpadra. Az öt játszóhellyel rendelkező teátrum Kamaraszínházában többek között a Pletykák című bohózatot, a Játékszínben pedig az Elsötétítést láthatja majd a közönség.

– MTI –