Rekordot döntöttek kutatók a hétvégén

A szervezők minden várakozását felülmúlta a Kutatók Éjszakája hétvégi rendezvényeinek látogatottsága. Huszonnégy város negyvenhat intézménye nyitotta meg kapuit a hétvégén, és a szervezők becslése szerint 45-50 ezer látogató volt kíváncsi a kutatók titokzatosnak tűnő munkájára – ez körülbelül 15 százalékkal több a tavalyinál.Csak a budapesti programokon hozzávetőleg tízezer látogató fordult meg az egyetemi campusokon és a Millenárison.

A Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa számos városában megrendezett fesztivál. Az eseményt 2005 óta évente minden év szeptemberének utolsó péntekjén rendezik, ez idén szeptember 24-ére esett.

Idehaza a lelkes kutatók, a bekapcsolódó intézmények és az érdeklődő közönség száma évről évre nő: országos szinten 2006 és 2010 között háromezerről több mint negyvenezerre nőtt a látogatók száma. 2010-ben 24 város 46 intézménye nyitotta meg kapuit, és a szervezők becslése szerint 45-50 ezer látogató volt kíváncsi a kutatók munkájára – ez körülbelül 15 százalékkal több a tavalyinál.

A látogatók idén is találkozhattak a kutatókkal, kipróbálhatták eszközeiket, megnézhették találmányaikat, megismerhették munkájukat különféle tudományos, szórakoztató programokon. Az időjárás idén is kegyes volt, így egész városok mozdultak meg – például számos helyszínre szervezett járatokkal érkeztek a környékbeli településekről az érdeklődők. A rendezvény színes és ingyenes programokkal, érdekes, kipróbálható látnivalókkal és máskor nem látogatható helyszínekkel várta a nagyközönséget.

Egerben a legnagyobb sikere a dobó téri Street Science akciónak volt, míg Szarvason a Halászati Kutatóintézetben egy 18 kilós vágótok, Berettyóújfaluban egy egyedülálló 5500 éves rézmaszk, Győrben pedig egy izgalmas videokonferencia hozta lázba a közönséget.