Rekordkísérlet üdítős kupakokból a Városligetben

Kétszáz ezer üdítős kupakból álló mozaikot raknak ki a diákok szombat délelőtt a Városligeti Műjégpályán, hogy felhívják a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés illetve a csomagolóanyagok újrahasznosításának fontosságára. A 20X20 méteres mozaik egyelőre csak hazai rekordnak számít majd, de a szervezők jövőre egy 10 millió kupakból álló alakzattal a Guinness-rekordok könyvébe akarnak bekerülni.

A mozaik kirakásához még délelőtt kezdett hozzá 30-40 főiskolai illetve egyetemi hallgató, akik összesen 1700 tálcába teszik majd a kupakokat, hogy el ne fújja őket a szél. Az alakzat az újrahasznosítás emblémáját, a Möbius szalagot ábrázolja majd – mondta el a Független Hírügynökségnek Tőzsér Máté, az akciót szervező társaság munkatársa.

A “Felsőfokon a hallgatókért” Kutató, Fejlesztő és Kommunikációs Kht. tavaly ősszel kezdte gyűjteni a PET palackok kupakjait a vidéki egyetemeken illetve főiskolákon egy országjáró roadshow keretében. A szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése érdekében újrahasznosított termékekből álló kiállítást, illetve beszélgetéseket szerveztek, és minden állomáson egy-egy kupakgyűjtő ládát hagytak maguk után. Idén tavaszra már 90 gyűjtőhelyet alakítottak ki; a tervek szerint szeptembertől a budapesti egyetemeken és főiskolákon, a jövő év elejétől pedig az általános-és középiskolákban gyűjtik majd a kupakokat, illetve erősítik a környezettudatos gondolkodást a diákokban.

A cél az, hogy 2008-ra 10 millió kupak gyűljön össze, amivel a Guiness-rekordok könyvébe akar bekerülni a társaság.
Az akció végén egyébként azt tervezik, hogy bedaráltatják az összegyűlt kupakokat, és műanyag kerti padokat készíttetnek belőle a résztvevő iskolák számára. Minderről bővebben a www.felsofokon.hu honlapon olvashatnak az érdeklődők. Amelyik iskola csatlakozni akar a programhoz, az itt jelentkezhet – tette hozzá a szervező.