Rekordáron kelt el Salvador Dali egy festménye

13,4 millió fontért, vagyis több mint 4,3 milliárd forintért kelt el Londonban a Sotheby’s csütörtök esti aukcióján Salvador Dali egy festménye. Az 1929-ben alkotott “Paul Eluard portréja” című képet egy telefonon licitáló vevő vette meg. Korábban soha ennyit nem adtak szürrealista festményért.

A költő Paul Eluard a szürrealista mozgalom egyik vezető alakja volt. Dalival 1929-ben találkoztak Párizsban és ez nagy hatással volt a fiatal festő későbbi karrierjére.

A Sotheby’s aukcióján egyébként nem Salvador Dali festménye kelt el a legmagasabb áron. Egy licitáló 23 millió fontot (7,4 milliárd forintot) fizetett Francis Bacon egy festményéért. Az angol művész három részből álló képéért – amelyen a festőtárs Lucien Freud látható – tízen versengtek, végül a kalapács a kikiáltási ár háromszorosánál koppant.
– Független Hírügynökség –

(A képek megtekinthetőek a Sotheby’s katalógusában az alábbi címen: http://www.sothebys.com/app/ecatalogue/fhtml/index.jsp?event_id0634#/r=index-fhtml.jsp?event_id0634|r.main=lot.jsp?event_id0634&id=7&a=l&imgSize%9/)