Rekordáron a kávé ára az Egyesült Államokban

Tizennégy éves rekordot döntött a kávé ára Amerikában, és hamarosan a fogyasztók pénztárcája is megérzi a változást. A határidős ügyletek piacán a kávé ára megduplázódott tavaly, múlt héten pedig 2,46 amerikai dollárért adtak egy font kávét. Ez az elmúlt 14 évben a legmagasabb ár. Hamarosan a vásárlók is megérzik majd a változást – közölte a cnnmoney.com-ra hivatkozva a Kitekintő.

Szakértők szerint a drágulásnak nem csak az infláció az oka, hanem a bizonyos fajták iránti nagy kereslet és az utóbbi évek kedvezőtlen időjárása miatti rossz termés. Egyes üzletek és nemzetközi kávézóláncok – közte az 1971-ben Washingtonban alapított Starbucks – már megemelték áraikat, és a JM Smucks is tíz százalékos emelés mellett döntött.

A szakértők ráadásul további emelkedéseket jósolnak a várható gyenge termés (a termelők 10 százalékkal alacsonyabbat várnak, mint a legutóbbi) és a növekvő kereslet miatt, amely így különösen érintheti a kávéból jelentős importra szoruló Egyesült Államokat.

A kereslet különösen kiemelkedő – az egyben a világ legnagyobb kávé exportőrének számító – Brazíliában is, továbbá Indiában, valamint Kínában, ahol az elmúlt két évben a fogyasztás növekedése körülbelül 40 százalékos volt. Szakértők szerint árfelhajtó hatása van annak a fogyasztói szokásnak is, hogy az emberek hajlandóak többet fizetni egy jobb minőségű feketéért.

-Független Hírügynökség-