Rekord mennyiségű zöldhulladékot gyűjtöttek be Pécsett

Egy nap alatt a szokásos heti mennyiség másfélszeresét, összesen 60 tonna növényi hulladékot helyeztek ki a pécsiek, ami példátlan mennyiség a szolgáltató zöldhulladék-járatának beindítása óta – közölte a Független Hírügynökséggel Lóczi Szidónia, a Biokom Kft. PR-menedzsere. A szolgáltató 8 éve biztosítja a baranyai megyeszékhely kertes lakóövezeteiben keletkező zöldhulladékok elszállítását és komposztálását.

A családi házaknál keletkező ágnyesedéket, fűkaszálékot és falombot térítésmentesen gyűjtik be a lakosságtól. A begyűjtött mennyiség hetente átlagosan 40 tonna körül mozog, de vannak évszaktól függő extrém esetek is, amikor megnő az elszállított növényi hulladék tömege. Ilyen eset fordul elő tavasszal a metszési szezon kezdetekor, vagy ősszel, amikor hirtelen indul meg a lombhullás.

Ezen a héten újabb csúcsot döntött a begyűjtött mennyiség, ugyanis hétfőn, csupán egy nap alatt 60 tonna zöldhulladékot helyezett ki a lakosság – mondta el Lóczi Szidónia csütörtökön. Az ilyen kiemelt, jelentős növényi hulladék keletkezéssel járó időszakra jellemző, hogy a járat nem is képes egyedül begyűjteni az összes zöldet, így besegítő, plusz járatot indít el a Biokom Kft. abból a célból, hogy az összes érintett területen maradéktalanul el tudja végezni a térítésmentes szolgáltatást.

A járat – az elmúlt években megszokott módon – továbbra is kétheti rendszerességgel közlekedik a kertes lakóterületeken ott, ahol az ilyen jellegű “zöldhulladékok” keletkeznek. A program célja a növényi hulladék elkülönített gyűjtése és szállítása, amelyet komposztálnak a cég telepén.