Rekord-kísérlet a Finn-öbölben – élőben lehet követni az átúszást interneten

Hat észt hosszútávúszó világrekord felállítására készül: péntek reggel nekivágva, csoportosan akarják átúszni a Finn-öblöt. Az öt férfi és egy nő úgy tervezi, hogy 16-20 óra alatt teszi majd meg az 55 kilométeres távot.

Toomas Haggi, a csapat legidősebb, 51 éves tagja elmondta: a finnországi Porkkala kikötőjéből indulnak pénteken magyar idő szerint hajnali 4-kor, és még aznap remélnek mindannyian partot érni az észtországi Suurupiban. “Nagyon sok függ persze az időjárástól, a hullámok nagyságától” – ismerte el Haggi, de a víz alacsony hőmérsékletét nem említette a hátráltató tényezők között.

A kísérlettel egyszerre több rekordot is fölállítanának. Egyrészt még nincs dokumentált bizonyíték arról, hogy valaha is átúszták volna a Finn-öblöt (noha a szájhagyomány úgy tartja, hogy az 1930-as években ez két embernek sikerült, de nem maradt fenn róla semmilyen írásos bizonyíték), másrészt pedig a mostani sportteljesítményt élőben követhetik az interneten az érdeklődők. Az úszókat követő hajóról ugyanis műholdas navigációs rendszer (GPS) küldi majd a jeleket a www.metrotec.ee honlapra.Sporthírek