Reklám csak engedéllyel

Soha nem lehetne aktuálisabb kérdés az, mit, hova és mikor ragaszthatunk, mint a hamarosan célegyenesbe forduló kampányidőszak előtt. Rendelet. A reklámok elhelyezéséről szóló módosított önkormányzati rendelet. [.pdf – 76KB]

Városképi szempontból sem elhanyagolható a téma, hány megállítótábla keresztezi utunkat a belvárosban. Ezért a nyíregyházi közgyűlés időről-időre napirendre tűzi a reklámtáblák ügyét, mint tette azt szerda délután is.

Köztudott, hogy  a reklámhordozók engedély birtokában helyezhetők ki a közterületre. Mobil hirdetőtábla az üzletek előtt csak nyitvatartási időben állhat kizárólag az üzlet homlokzatának síkjában, vagy a bejárat előtt.

A jövőben bevezetendő újdonságot többek között az jelenti, hogy az engedély nélkül elhelyezett plakátok felszólítás nélkül eltávolíthatók, s a közterület kezelője minden egyes eltávolított falragaszért 500 forintot számláz.

Az önkormányzati rendelet részletesen körülírja mi minősül fix és mobil reklámhordozónak, s kiegészítették a rendeletet az irányító táblákra vonatkozó szabályozással is.

Irányítótábla csak az utolsó kereszteződésbe

Az október 26-án elfogadott rendelkezés értelmében minden reklámhordozóhoz – melyek 10 cm-nél nagyobb mértékben kiemelkednek a homlokzat síkjából – bérleti szerződést kell kötni. A díj elsősorban az elhelyezés helyszínétől (az övezetektől) függ. Irányító tábla csak az üzletekhez vezető út utolsó csomópontja előtt rakható ki.

A hanyag tulajdonosok, akik nem gondoskodtak hirdetményük eltávolításáról, táblák esetében  a berendezés tárolásáért – erre egy hónapig köteles a terület kezelője – 10 ezer forintot kötelesek fizetni.

Preventív céllal, a tisztább városért

Szikszai Zoltán, a Városüzemeltetési Kht. parkolókért és közterületekért felelős ágazatvezetője lapunk megkeresésére elmondta bíznak abban, hogy a határozatban foglaltak preventív hatással bírnak majd, és nem kell fellépniük illegális plakátragasztókkal szemben.

Csupán az általunk felmerült eltávolítási költségeket kívánjuk áthárítani a szabálytalankodókra, s van elegendő emberünk a folyamatok nyomon követéséhez. Cél, hogy napról-napra tisztább legyen a városunk.

P.V.