Encs hírei

2017.03.27. 12:03

Nekrológ: „Az ember az, amit és ahogyan csinál”

Hernádvécse - Dr. Takács Tibor március 24-én reggel itt hagyott minket, ahogy ő mondta volna, a „szellem kibújt a palackból”.

Hernádvécse - Dr. Takács Tibor március 24-én reggel itt hagyott minket, ahogy ő mondta volna, a „szellem kibújt a palackból”.

„Az ember nem az, akinek kinéz, az ember nem az, akinek gondolja magát, még kevésbé az, akinek mondja magát. Az ember az, amit és ahogyan csinál” – vallotta Takács Tibor. Különleges és elismerésre méltó életpálya az övé.

Tibor egyetemi oktató-kutató volt, majd vállalkozóként dolgozott. A Magyar Tudományos Akadémia agrártudományok osztályának tagja, a debreceni Rotary Klub alapító elnöke. Több éven keresztül alkormányzó, aki két alkalommal is elnyerte a Paul Harris-díjat. Az 1989 óta építkező hazai humanitárius szervezetben a 2007-től önálló Magyar Rotary Kerület első kormányzója lett.

Munkás álmot választott

Ahogy Tibor elmondta, egyfajta belső késztetés vezette mindig, egy vágy, hogy tegyen az övéiért és a környezetéért, ezért vásárolta meg a mostani Vécsecitynek helyet adó területet, az egykori Vécsey–Sardagna-kastélyt. Hernádvécse egy kicsi falu Abaújban, egy olyan régióban, ahol a kiugró munkanélküliség szerény önkormányzati lehetőségekkel párosul. A helyi értékek megőrzésére kevés forrás áll rendelkezésre, ezért igazi áldás volt, amikor dr. Takács Tibor úgy döntött, felújítja, és ide álmodja azt a csodát, amit feleségével Vécsecitynek neveztek el. Választhatott volna sokkal jobb állapotban lévő szállodát vagy kastélyt. Lehetett volna egy álma, amivel kevesebb munka van. Tibor nem így döntött, ő tenni akart valóban, és tett is. Egy csodát hozott létre ezen a történelmi vidéken, és olyan erőket mozgatott meg, amit így még senkinek sem sikerült. Küzdött a betegsége ellen, folyamatosan időt akart nyerni, alkudozott a halállal, de végül el kellett hagyni ezt a földi testet.

Vécsecity egy különleges, fontos állomás volt az ő életében, egy olyan küldetés, amit mi, akik itt maradtunk a földön, tovább kell, hogy vigyünk. Az országunkért, a Cserehátért, ezért a szellemiségért, az érték megőrzéséért. Tiborért.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!