Rehabilitálták az utolsó orosz cárt és családját

Az orosz Legfelső Bíróság szerdán úgy döntött, hogy az utolsó orosz cár, II. Miklós és családja az elnyomás áldozata lett, és rehabilitálni kell őket. A cár utódai már régóta követelték, hogy jogilag mentesüljenek a kivégzett Romanovok a bűn vádja alól.

II. Miklós az 1917. februári forradalmat követően, március 15-én mondott le a trónról, ami a monarchia bukását jelentette. Ezután házi őrizetben volt családjával az ideiglenes kormány rendeletére. A Romanov-család több tagja még 1917 októbere előtt a biztonságos Krímbe menekült, azelőtt, hogy a bolsevikok átvették volna a hatalmat.

1918. július 17-éről július 18-ára virradóra a bolsevikok által házi őrizetben tartott II. Miklóst és feleségét, Alekszandra Fjodorovna cárnét, valamint öt gyermeküket, Olgát, Tatyjanát, Mariját, Anasztasziját és Alekszejt az őrök Jakov Mihajlovics Jurovszkij vezetésével agyonlőtték a jekatyerinburgi Ipatyev-házban. Az aznap éjszakai eseményeket sokáig homály fedte, mivel a holttesteket az őrök elégették és elásták a közeli erdőben.

Az 1920-as években számos olyan ember bukkant fel, aki magát a cári család valamelyik megmenekült tagjának állította. A legtöbbjük Anasztaszija nagyhercegnőnek, a legfiatalabb leánynak vallotta magát. 1991-ben megtalálták a cári család és a cselédeik holttestét, kivéve két gyermeket, Mariját és Alekszejt. A DNS-vizsgálatok során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a megtalált maradványok az utolsó cári család tagjaié, mint ahogy az is bizonyítva látszik, hogy a 2007-ben fellelt hiányzó két csontváz Marijáé és Alekszejé.

A cáron és családján kívül a bolsevikok még számos más Romanovot is kivégeztek, többek között Jelizaveta Fjodorovna nagyhercegnét, a cárné nénjét és Mihail Alekszandrovics nagyherceget, a cár öccsét. A menekülni kényszerülő Romanovoknak több külföldi ország és uralkodó segített, többek között Alexandra brit királyné, Marija Fjodorovna anyacárné nővére. A megmenekült Romanovok nagy része Franciaországban telepedett le és csak a Szovjetunió bukása után léphettek ismét orosz földre.

1998-ban, haláluk nyolcvanadik évfordulóján újratemették a kivégzett II. Miklóst és családjának tagjait a szentpétervári Péter-Pál katedrálisban, az orosz cárok nyughelyén. 2000-ben az Orosz Ortodox Egyház szent mártírokká nyilvánította a cárt és családját, és a szovjetek által lebontott Ipatyev-ház helyére egy engesztelő templomot emeltek.
2006-ban II. Miklós anyját, III. Sándor feleségét, a dán származású Marija Fjodorovna cárnét végakaratának megfelelően újratemették, így most férje és fia mellett nyugszik.
Szintén 2007-ben kérvényezte a család II. Miklós és családja rehabilitását, melyet azonban akkor elutasítottak.Sporthírek