Regula Ede históriájával is…

Bíróságtörténeti kiállításon az edelényi kastélyban
Bíróságtörténeti kiállításon az edelényi kastélyban - © Fotó: ÉM
Edelény – Meglátogatták a bíróságtörténeti kiállítást a nyolcadikosok.

A tanév utolsó előtti napján, a Nyitott Bíróság program keretében az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános iskola 8. osztályos diákjai részére a Miskolci Törvényszék két titkára mutatta be az Edelényi kastélyszigeten megnyitott bíróságtörténeti kiállítást.

Szavaztak is

Az előadók bemutatták az Edelényi Szász-Coburg Kastély termeiben a bíróságtörténeti tárlatot, miközben ismertették a jelenkori, valamint az 1910-es évekbeli igazságszolgáltatás rendszerét, bemutatva az Edelényi Királyi Járásbíróság történetét. Szó esett az esküdtbíráskodásról, valamint ehhez kapcsolódóan a diákok meghallgatták Regula Ede, az edelényi rablógyilkos históriáját. A történeten keresztül megismerkedhettek olyan fontos jogintézményekkel, mint az ártatlanság vélelme, és hallhattak a halálbüntetés eltörléséről.

A fiatalok figyelmét a kiállított tárgyak közül leginkább az „esküdtszéki szavazóurna” ragadta meg, melyet többen kipróbáltak, és szavaztak a vádlott bűnösségéről, vagy ártatlanságáról.

A nyári szünetre útravalóul a fiatalok a Miskolci Törvényszék egy kifejezetten általános iskolásoknak szóló, „Igazságszolgáltatásról egyszerűen! – Gyermekjogokról a bírósági eljárásban” című, ismeretterjesztő kiadványával tértek haza.

– ÉM –