Régiségvásár Miskolcon – Ferenc József, a gördeszka és hóesés

Régiségvásár Miskolcon
Régiségvásár Miskolcon - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Már karácsonyi díszeket is kínáltak a Régiségvásáron.

Ferenc József és a gördeszka is jól megfért egymás mellett vasárnap. Igaz, az osztrák császár arcképe meglepetten pillantott le egy ételhordó tetejéről, és nézése inkább annak szólt, hogy kerülhetett ő oda, pont oda. Angyalkákkal körbe ölelt portréját valaki egy katonai éthordóra álmodta. Állapotából ítélve nem túl régen, de annyira mégis, hogy helyet kapjon a miskolci régiségvásáron. Mert, hiába a hóesés, ha a hónap első vasárnapja van, akkor igazi kincsekre is bukkanhatunk a megyeszékhely főutcáján megrendezett kirakódóvásáron.

Már lassan egy éve gyűjtöm a régiségeket, elsősorban a bútorokat – mondta József, akivel a Régiségvásárban futottunk össze. – A feleségemmel elhatároztuk, ilyen bútorokkal rendezzük be a lakásunkat, ezért mindig bogarászunk a kínálatban, és többnyire sikerrel.

Vasárnap éppen egy fiókos kisasztalt cipeltek, ami itt-ott kopott volt, de a házaspártól megtudtuk, majd közösen rendbe hozzák. „Ez az előszobai tükör elé kerül, az sem mai darab, egy másik vásáron találtuk. Járjuk az országot, és sokkal jobban szeretjük itt beszerezni a bútorokat, mint a modern bútorboltokban” – tette hozzá a feleség.

regisegvasar_mikulas_nap_09

Szűcs Ákos nem keresett semmit, csak barátnőjét várta a lacipecsenyés bódé előtt. Úgy gondolta, amíg párja szétnéz, ő megreggelizik. „Esik az eső, vagy inkább a hó, én nem sétálgatok, inkább eszem egy kolbászt” – árulta el. Rendelt is egy nagyobb adagot, és az eresz alá behúzódva fogyasztotta el.

Másokat nem zavart az eső, később a havazás sem, leginkább a kirakodók aggódtak az áru miatt. „Szép a hóesés, csak a fabútoroknak nem tesz jót. Letakarva meg nem látják a vevők. Ez nem a mi napunk…” – bosszankodott az egyik árus.

regisegvasar_mikulas_nap_08

Tízezer forintért akartak adni egy elefántos karperecet, aminek a zárja nem működik – panaszkodott Zsuzsanna. – Megvettem volna, mert az elefánt szerencsét hoz, de a javítás sem olcsó, így nem éri meg.

Azt is elárulta, kimondottan ékszerek miatt jött ki a régiségvásárba. „Mindig kinézünk a barátnőmmel, szeretjük az antik jellegű gyűrűket, láncokat. Olyan szépeket találunk. Ez a karperec is tetszett, de így drága. Majd keresek egy másikat. Vásárfia nélkül nem megyünk haza” – jelentette ki.

regisegvasar_mikulas_nap_03

A régiségek mellett pedig már a karácsonyi díszek is megjelentek a vásáron. Üveggömbök, csillogó figurák kerültek elő a papírdobozokból. Volt, amelyik régen készülhetett, de akadt, amin látszott, vadonatúj. Éppúgy, mint az adventi koszorúk többsége, ami nem volt régiség, de aktuális mindenképp.

– Szántó Rita –