Régión átívelő projekt keretében Sátoraljaújhelyen

Akt.:
Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata.
Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata.
Sátoraljaújhely – Régi-új helyén a sá­toraljaújhelyi pszichiátria.

A sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház a pszichiátriai rehabilitációs ellátás fejlesztéséhez az Észak-magyarországi Operatív Program keretében 292 millió forintos támogatásban részesült.

A fejlesztés egy régión átívelő projekt keretén belül valósult meg, amelynek következtében a régió 11 kórházának rehabilitációs ellátása újul meg.

A csütörtöki projektzárón a konzorciumi feladatokat ellátó B.-A.-Z. Megyei Kórház nevében dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos elmondta, ennek a fejlesztésnek az a célja, hogy minden beteg a betegségének megfelelő helyen találja meg az ellátást.A rehabilitáció célja a gyógyulás mellett az, hogy az egészséges embert visszavezesse a társadalomba. Így esett a választás a pszichiátria esetében a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházra.

A projektet dr. Kovács Lajos, az újhelyi kórház főigazgatója mutatta be. Azt talán kevesen tudják, hogy Sátoraljaújhelyen magánkezdeményezésre már az 1820-as évektől kezdődően folyt az elméjükben megbetegedettek gyógyítása egy négyágyas kórteremben.

A kórház jelenlegi főépülete 1905-ös megépülésétől egy 120 ágyas pszichiátriai osztálynak adott helyet. Az osztály a mostani felújításnak és eszközbeszerzéseknek köszönhetően a régi helyére költözik vissza.

ÉM-BG