Régi célokhoz új vezető

Már elkezdődött az FAG Magyarország Kft. új üzemcsarnokának építése a debreceni, Határ úti ipari parkban.

A cég – amely a „Göcs” területéről költözik majd át – egy több mint 122 ezer négyzetméteres ingatlant vásárolt itt, s rajta 32 ezer négyzetméter alapterületű gyártócsarnokot létesít. A beruházás értéke várhatóan összesen 40 millió euró lesz. Az új telephelyre majdan nem csak a jelenleg foglalkoztatott 750 dolgozó kerül át, hanem az elkövetkező években újabb 350 munkás felvételét tervezik.

Gyártási gondok

Az ingatlanvásárlási szerződést augusztus 12-én az FAG Magyarország Kft. képviseletében Böszörményi Attila ügyvezető igazgató írta alá – augusztus végétől azonban már a francia Patrice Baumann irányítja a céget.

Az új ügyvezető szerint a váltást az FAG Magyarország Kft. élén az indokolta, hogy az elmúlt hónapokban a cégnél a termelékenység színvonala egy bizonyos területen jelentősen visszaesett. A korábban is itt működő gyártósorokon nem volt probléma a termeléssel, viszont ebben az esztendőben a tervezetten felül is telepítettek át berendezéseket, valamint új gyártási technológiákat Németországból a debreceni gyárba.

Patrice Baumann szerint tagadhatatlan, hogy az itteni munkások ez utóbbi – görgőgyártó – berendezéseken nem tudnak még olyan hatékonyan dolgozni, mint a már több évtizedes gyakorlattal rendelkező németországi társaik, s részben ez okozta a problémát.

Célunk jelenleg az, hogy ezeken a gyártósorokon is elérjük a kívánt termelékenységi szintet. Ennek érdekében továbbképzési programokat indítottunk a gépbeállítók és -kezelők számára. Ezen túl tisztáztuk az egyes munkakörökhöz tartozó feladatokat, optimalizáltuk a vezetési folyamatokat. Azt is megvizsgáljuk, mely – esetleg már korszerűtlenné vált – berendezések helyett kell újakat vásárolnunk – mondta el Patrice Baumann. Hangsúlyozta: az ügyvezető igazgatói poszton történt változás nem befolyásolja az ipari parkban megkezdett beruházás sorsát, az változatlan célkitűzéssel folyik tovább. A tervek szerint 2006 végén már az új üzemcsarnokban folytatódik a termelés.

P. Cs.Versenyhelyzetben– A jövő év első felében a tennivalóink attól függenek, hogy ebben az évben mennyire tudjuk javítani a termelékenységet annak érdekében, hogy sikeresen vegyük fel a versenyt a piacon a konkurenciával, további termelési egységeket telepíthessünk a jelenlegi gyárba és újabb munkavállalókat vehessünk fel – mondta Patrice Baumann.