Régi bábosok baráti találkozója Egerlövőn

Korzsényi Tibor
Korzsényi Tibor - © Fotó: Vajda János
Miskolc – Több mint három évtizede létezik a jelenlegi bábszínház Miskolcon.

Bábosok találkoznak a hétvégén Egerlövőn. A nem hivatalos, de ünnepi és baráti találkozó apropója, hogy 31 évvel ezelőtt kezdte meg működését Miskolcon a jelenlegi Csodamalom Bábszínház, akkor még Miskolci Bábszínház néven.

A kezdetek

– Működött már akkortájt egy társulat a városban, én pedig tettem egy olyan kijelentést, hogy néhány hónap alatt tudok csinálni egy jobbat. Mire a művelődési osztály vezetői rávágták, hogy csináljam – mesél a kezdetekről Korzsényi Tibor.

Az alapító 1975-ben végzett bábszínészként, majd 1981-ig az Állami Bábszínház tagja volt. Ekkor szerződött Miskolcra a Tokaj Varietébe, ahol bábszínész parodistaként dolgozott. Az 1986 nyári kijelentést követően érthető módon a varietében nézett „játszótársak” után, így állt össze a kezdő ötös: Tiboron kívül Egerszegi Valéria táncos, Molnár Anna színésznő, Pacadzisz Aszterisz táncos koreográfus és Gyürék Ildikó bábszínész. Elsőként a Jancsi és Juliskát próbálták be, amit 1986. szeptember 26-án mutattak be. A bemutató jól sikerült, így újabb darabok kerültek a repertoárba, mint az Aladdin, a János vitéz vagy éppen a Hófehérke, amelynek Kiss József újságíró írta a szövegkönyvét.

Telt házak

A siker pedig azonnal jött, folyamatos telt házak és vasárnapi megismételt előadások jellemezték a kezdeteket, így az egy darabig még párhuzamosan működő másik társulat működését végül a művelődési osztály megszüntette.

A bábszínház pedig járta a maga fejlődési útját, növelték az előadásszámot, ami később már ötszáz volt egy évadban. A gyerekelőadások mellett megjelentek a felnőttdarabok, mint a Carmina Burana, a Bolero vagy éppen az Egy kiállítás képei. Az elő­adások pedig olyan sikeresek voltak, hogy videófelvételek alapján meghívásokat kaptak külföldre is. Bábszínészképző tanfolyamok is kerültek Miskolcra, ahogy a ma már nyugdíjas Korzsényi Tibor mondja, büszke arra, hogy tehetségeket is felfedezett.

– Horváth Imre –


Malomból a kamarába

A Csodamalom név az együttes kezdeti játszási helyének, a Fábián-malomnak a neve alapján alakult ki, ám később a színház átépítésének, bővítésének köszönhetően megkapták 1992-ben a régi kamara épületét a Kossuth utcában. Ettől az évtől lett hivatalos, városi bábszínház is a Csodamalom, ezért is ünnepelnek ebben az évben 25 éves évfordulót a teátrumban. – Persze nagy munka volt ott, le kellett bontani a színpadi felépítményeket, lemélyíteni egy árkot, bábszínházi színpadot, világítást építeni. Végül 1992 őszén nyitottunk ki azon a helyen, és működik ott azóta is a bábszínház – mesélte Korzsényi Tibor.