Régészeti szenzáció – középkori település nyomai Szeged egyik belvárosi részén

Középkori település nyomaira bukkantak a Nemzeti Örökségvédelmi Központ munkatársai a szegeden épülő Árkád bevásárlóközpont területén – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Gergely Olivér a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Örökségvédelmi Központ munkatársa.

Igazi régészeti szenzációnak számít, hogy a Londoni körút, Bakay Nándor utca, Boros József utca és Rigó utca által határolt nagy kiterjedésű területen középkori megtelepedés nyomai kerültek elő. A történelmi források alapján Szegeden három fő megtelepedési góccal lehet számolni ugyanis, amelyeket a mai Belvárosban, Felsővárosban és Alsóvárosban kell keresni. Az épülő bevásárlóközpont területe azonban kívül esik ezeken: egy 18. század végén készült katonai térkép még mindig lakatlanként, illetve szőlőföldekként jelöli ezt a helyet. S mivel a terület a bevásárlóközpont építését megelőzően intenzíven be volt építve, azzal is számolni kellett, hogy az épületek alapjai és pincéi nemcsak elérték, de el is pusztították a lehetséges régészeti rétegeket.

A munkák során a csaknem 24 000 négyzetméter kiterjedésű területen eddig több mint 300 objektumot tártak fel a régészek. A 2 méter mélyen húzódó sárga, agyagos altalajba mélyedve számos gödör, árok, kemence és egyéb tárgy került napvilágra. A régészeti jelenségekből előkerülő leletanyag – mely 16-18. századi megtelepedést jelez – teljes hasonlóságot mutat az idén a szegedi egyetem rektori épületében folytatott feltárások leleteivel. A további összefüggések megállapítására a feltárásokat követő feldolgozás és tudományos kutatómunka ad majd lehetőséget.

Gergely Olivér azt mondta: a bevásárlóközpont területén végzett feltárás egyik fontos tanulsága, hogy a szűkös írott források által szerzett ismereteinket a régészet még meglepő fordulatokkal egészítheti ki, ahogy ez a jelen esetben is történt. Az itteni kutatásról már most kijelenthető, hogy módosítani fogja a középkori Szegedről eddig kialakult képet.
– Független Hírügynökség –