Friss hírek

2009.01.01. 15:59

Molnár Csaba: az ukránok nem csapolják meg a gázvezetéket

<p>Zavartalanul, a szerződött értékek szerint érkezik a földgáz Magyarországra. Az ukrán fél ígéretet tett, hogy nem csapolják meg az országukon áthaladó orosz gázvezetéket - jelentette be Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján a siófoki Rendszerirányítási Központban.</p>

Bár Ukrajna korábban bejelentette, hogy hozzányúl az exportra szánt földgázhoz, Molnár Csaba miniszter személyesen kapott ígéretet, hogy ez nem fog megtörténni. A tárcavezető elmondta: jelenleg is a szerződés szerinti földgáz-mennyiség érkezik Magyarországra.

Oroszország magyar idő szerint csütörtök reggel 8 órakor híven leállította a földgáz-szállítást Ukrajnába. Oroszország a lépést azzal indokolja, hogy szerdán éjfélig sem sikerült megállapodnia a két országnak a vitás kérdésekben, ami az ukrán tartozás miatt robbant ki. Ukrajna ebből egyébként már teljesített 1,5 milliárd dollárnyit, többet azonban nem voltak hajlandóak fizetni, ezért a Gazprom a gázvezeték leállításával fenyegette meg Ukrajnát. Ezzel a lépéssel Európa gázellátása is veszélybe kerülhet, Kijev olyan levelet küldött ugyanis Moszkvába, hogy a kieső mennyiséget az Unióba szánt nyersanyagból csapolják le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!