Régen fejdíszt készítettek belőlük az afrikai törzsek, ma Nyíregyházán is dolgoznak a faj megmentéséért

Régen fejdíszt készítettek belőlük az afrikai törzsek, ma Nyíregyházán is dolgoznak a faj megmentéséért
© Fotók: állatpark
Nyíregyháza – Már a nagyközönség is láthatja a négy hete született gerezakölyköt a Nyíregyházi Állatparkban. Az Európai Fajmegőrzési Program keretében itt élő tenyészcsapat igen sikeres, hiszen évek óta bőséges a szaporulat, s a most született utódnak játszótársa is akad kétéves testvére személyében.


A fél évig tartó vemhesség után világra jött kölyök legfeltűnőbb sajátossága a szüleitől eltérő szín, hiszen – míg az ivarérett egyedek sötét színűek – a kis újszülött hófehér bundájú. Az apróság szőrzete két-három hónap elteltével fokozatosan fog megváltozni, s félévesen már ugyanolyan szőrzettel büszkélkedhet majd, mint a felnőtt állatok: fekete arcát fehér szakáll keretezi majd, valamint oldalán és farkán is meg fog jelenni a névadó fehér szőrdísz.

A zászlósfarkú gerezák (Colobus guereza guereza) feltűnő megjelenése 100 évvel ezelőtt csaknem a vesztüket okozta: fehér szőrgallérjukat az afrikai törzsek fejdísz készítésére használták, és Európában is nagy volt a kereslet a bundájuk iránt. A főleg Közép- és Kelet-Afrikában előforduló fajnak hat alfaját különböztetik meg a kutatók, amelyek a szőrzetük színösszeállításában térnek el egymástól. Élőhelyükön az erdőkben szinte mindenhol előfordulnak, de elsősorban a bambusz- és esőerdő nyújt otthont a faj számára, egészen a 3000 méter tengerszint feletti magasságig.

letöltés (1)

Nappali életmódot folytató, fán élő majmok. Elsősorban leveleket esznek. Ehhez alkalmazkodva a gyomruk sokkal inkább a kérődző patásokéhoz hasonlít, mint a többi főemlőséhez, ezért állatkerti takarmányozásuk is speciális: sok lombot és magas rosttartalmú zöldséget fogyasztanak. A jelenleg négy tagot számláló gerezacsapat mindennap megtekinthető az állatpark Trópusi házában.


Nyíregyháza - Ismét Európa legjobb állatkertje lett a SóstóZoo, a 250 ezer és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában negyvenhárom állatparkot utasított maga mögé. Anthony Sheridan független állatkerti szakértő alapítványa huszonkilenc európai ország 126 állatparkját vette górcső alá, s minteg...

Nyíregyháza - Különleges külsejű varacskos disznók érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba. Bár a fajból hiányzik a könnyedség és az elegancia, alkalmazkodóképessége páratlan. Ez a közepes termetű párosujjú patás nagy fejjel, rövid nyakkal, erős testtel és durva, sörteszerű szőrzettel rendelkezik. Nev...