Reformokra szólított Obama ünnepi beszédében

A reformok fontosságát hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök szombaton, az Egyesült Államok legfontosabb ünnepének számító Függetlenség Napja alkalmából tartott beszédében. Az amerikai elnök július negyedikét egyik lánya születésnapjának ünneplésével tölti az elnöki nyaralóban, majd este grillpartit rendez katonacsaládoknak a Fehér Ház kertjében.

Újra szükség van az “amerikaiakat meghatározó megtörhetetlen szellem” kimutatására, ahogy szembenéznek a rájuk váró kihívásokkal – közölte Barack Obama a Függetlenség Napja tiszteletére mondott beszédében. Az amerikai elnök emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok két háborút is vív, mély recesszióval küzd, valamint olyan problémák veszélyeztetik nemcsak a gazdaságot, hanem magát a nemzetet is, amelyeket túl sokáig söpörtek a szőnyeg alá.

Az amerikai elnök elmondta: a növekedéshez vezető úthoz újra kell szervezni az oktatási rendszert, többet kell követelni a tanároktól, szülőktől és diákoktól, illetve több iskolát kell építeni. Obama kiemelte a “túlságosan költséges egészségügyi rendszer” reformjának fontosságát, valamint arra ösztönözte az amerikaiakat, hogy “nyereséges energiává tegyék a tiszta energiákat”, hogy ezzel megszüntessék a külföldi olajtól való függést.

Barack Obama elnökségének első Függetlenség Napját a Camp David elnöki nyaralóban tölti, ahol Malia nevű lányának 11. születésnapját ünnepli. Az amerikai elnök estére tér vissza a Fehér Házba, ahol grillsütést tart 1200 katonacsaládnak, és onnan nézi meg a hagyományos ünnepi tűzijátékot.

Obama vasárnap egyhetes külföldi körútra indul, amely alatt ellátogat Oroszországba, Olaszországba és Ghánába.