Református zsinat – Bölcskei Gusztáv: az egyháznak választ kell adnia a válságra

    Budapest, 2012. május 24., csütörtök (MTI) – Az egyháznak választ kell adnia arra a válságra, amelytől az egész ország és egész Európa szenved – hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a testület ülésén csütörtökön, Budapesten.

 

A püspök kiemelte, hogy egész Európa – hol erősebben, hol gyengébben – “válságtudatban szenved”, s ez az egyházra is hatással van. A válságra válaszul a református egyház több kezdeményezést tett, például saját költségvetésének a megváltoztatásával Mentőöv programot indított a bajba jutott lakáshiteleseknek, a Kárpát-medencei Szeretethíd program keretében pedig eddig több mint tízezer önkéntessel végeztek közhasznú munkálatokat, amelyekben közéleti személyiségek, valamint előzetes letartóztatásban lévők is részt vettek.

A zsinat lelkészi elnöke megemlítette, hogy az elvándorlás világszinten tömeges méretűvé vált; tavaly 40 ezer magyar vállalt munkát Németországban. Ez utóbbi tény felveti az ottani lelkipásztori munka lehetőségét és szükségességét – jegyezte meg.

Szólt arról is: az önkormányzati közoktatási intézmények egyházaknak való tömeges átadása az általános bizonytalanságból fakad, mert még mindig nem tisztázódott, hogy ezek miként működnek a jövőben. Kiemelte: nem kívánnak belemenni “semmiféle ígérgetős versenybe”, csak ott vesznek át iskolát, ahol annak megvannak a feltételei.

Bölcskei Gusztáv kitért arra a készülő kormányrendeletre, amely a megyei önkormányzatoktól az állam által átvett intézményekről szól majd, és a tervek szerint lehetővé teszi, hogy minél nagyobb számban tudják átvenni ezeket a volt megyei intézményeket az egyházak. Elmondta, a történelmi egyházak közös levélben fordultak Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez, kezdeményezve, hogy folytatódjon párbeszéd ennek módjáról, illetve azokról az elképzelésekről, amelyek terén a kormányzat és az egyház együtt tud működni.

Közölte: a 2013 szeptemberével bevezetendő hit- és erkölcstan oktatásáról nemrég indultak meg a tárgyalások az oktatási államtitkársággal, de itt is sok a bizonytalanság. Példaként hozta fel erre, hogy nem lehet tudni, meghatároznak-e majd minimális létszámhatárt a hittancsoportokra. Annak a reményének adott hangot, hogy “a konstruktív együttmunkálkodás ezekben a konkrét ügyekben is formát ölt”.

Bölcskei Gusztáv felhívta a figyelmet arra: júniusig minden olyan pályázatot kiírnak, amely a 2014-ig tartó európai uniós ciklusra vonatkozik, ezért az egyház által is érintett területeken “összehangolt munkára és gondolkodásra” van szükség.

Megjegyezte: egyelőre nincs szerződés az állam és az egyház között a 2012-es költségvetésben megállapított összegekről a hittanoktatás, a közgyűjtemények és a kistelepülések lelkipásztorainak fizetéskiegészítése terén.

A püspök közölte: a zsinat a tényfeltáró történészbizottságának a jelentésével is foglalkozik majd. Emlékeztetett arra, hogy a parlament vitát folytatott a pártállami időszak történészi feltárásával kapcsolatban, és “ugyanarra a döntésre jutott, mint az egyház: ezt a kérdést nem lehet úgy tárgyalni, hogy egyes történeteket kiemelnek belőle, hanem nagyon alapos kutatómunkát kell végezni”.

A közelgő pünkösd ünnepével kapcsolatban Bölcskei Gusztáv azt mondta: Isten ekkor azt üzeni népének, hogy “hátszelet biztosít, amely segíteni, megmozdítani, előrevinni akar, amely segít bennünket abban, hogy a tespedésből, tétovaságból ki tudjunk szabadulni”.További hírek a Magyarország kategóriából