Reformáció 500, a zene nyelvén Miskolcon

Reformáció 500, a zene nyelvén Miskolcon
© Fotó: ÉM-archív
Miskolc – Oláh Vilmos hegedűművész lesz november 6-án a Miskolci Szimfonikus Zenekar vendége.

Nagyszabású produkcióval készül a Miskolci Szimfonikus Zenekar a reformáció 500. évfordulójára, Felix Mendelssohn-Bartholdy: Lobgesang (Dicsőítő ének) címet viselő szimfonikus kantátáját, másképpen: II. szimfóniáját szólaltatja meg az együttes november 6-án.

A Dicsőítő ének eredetileg a könyvnyomtatás feltalálásának 400. évfordulójára készült. Szövege a Biblia különböző részeiből – főként a Zsoltárok Könyvéből – való; előadói apparátusa vegyeskart, három szólistát és zenekart foglal magában.

A mű eszmei síkja végső fokon összekapcsolja a világi és vallásos tartalmakat: az újszövetségi szavak a mű dramaturgiai csúcspontján – „Elmúlt az éjszaka, a nappal pedig eljött; vessük el ezért a sötétség cselekedeteit, és öltsük föl a világosság fegyvereit” – latens módon az emberiség új korszakára is vonatkoznak, amely a könyvnyomtatással következett el, hiszen a Gutenberg által elsőként kinyomtatott könyv épp a Biblia volt.

Mendelssohn választékos nyelvezetének egyik zenetörténeti előzményéül szolgált Mozart kifinomult lírája. Az A-dúr hegedűverseny (1775) bővelkedik költőibbnél költőibb szakaszokban, s ugyanúgy a szerzőre jellemző játékos szellemességekben. Példaként, a finálé kecses, gáláns menüettzenéjébe egyszer csak „civilizálatlan” hangú törökös epizódot iktatott Mozart, melynek zenei világa ráadásul a magyar verbunkosmuzsika fordulataival is rokon.

A versenyművet tolmácsoló Oláh Vilmos a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első koncertmestere, aki szólistaként már négy földrészen járt eddig.

– ÉM –


A koncertről

Időpont: november 6. (hétfő) 19.00
Helyszín: Művészetek Háza.
Műsor:
Mozart: A-dúr hegedűverseny (K. 219)
Mendelssohn-Bartholdy: Lobgesang (II. szimfónia), Op. 52.
Előadók:
Miskolci Szimfonikus Zenekar, Oláh Vilmos (hegedű), Herczenik Anna, Ács Gabriella, Szerekován János (ének), közreműködik a Miskolci Cardinal Mindszenty Kórus (művészeti vezető: Gergely Péter Pál).
Vezényel: Gál Tamás.