Reform

Ne Jókait, inkább Harry Pottert olvastassanak a gyerekekkel, ezt nyilatkozta nemrégiben Csépe Valéria, az új, felelős miniszteri biztos a kötelező olvasmányok és annak kapcsán, hogyan tervezik újra megreformálni a Nemzeti alaptantervet. Kapott érte hideget-meleget. Meg azért is, mert azt merte mondani, hogy a „kütyübolond” gyerekeket mobilos vagy számítógépes játékokon keresztül lenne érdemes tanítani. Hajdu Mariann írása.

Bevallom, én vele értek egyet. Tudom, a hagyománytisztelőknek is van sok-sok igazsága, hiszen az nem jó, ha úgy nő fel egy nemzedék, hogy nem ismeri például a klasszikusokat. De abban a biztosnak van igaza, hogy nem lehet azzal kezdeni. Meg kell érni rá. Előbb az olvasást, magát a tanulást kell megszerettetni, erre pedig azon keresztül van nagyobb esély, ami őket érdekli.

El kell fogadnunk, hogy a felnőtt és a fiatal korosztály között a technikai forradalom miatt hihetetlenre nőtt a szakadék. A tanárképzés nem vette fel a fonalat, a többség a régi módszerekkel (nem vethető a szemükre, hisz így tanulták) tanít. Talán ez is közrejátszik, hogy a gyerekek érdektelenek, egyre romlanak a PISA-eredmények: borítékolható az össznépi elbutulás.

– Hajdu Mariann –