Nagyvilág

2012.04.14. 13:53

Külföldi sajtó Magyarországról - A Die Press Orbán rádióinterjújáról, a bécsi nagykövet olvasói levele a lapban

Bécs, 2012. április 14., szombat (MTI) - Az osztrák Die Presse a magyar miniszterelnök pénteki rádióinterjújával foglalkozott hírügynökségi jelentések felhasználásával írt cikkében.

Bécs, 2012. április 14., szombat (MTI) - Az osztrák Die Presse a magyar miniszterelnök pénteki rádióinterjújával foglalkozott hírügynökségi jelentések felhasználásával írt cikkében.

"A vitatott törvénymódosításokkal kapcsolatos újabb vizsgálatok kellős közepén Orbán Viktor ellentámadáshoz fújta meg a kürtöt" - állt a vezető osztrák konzervatív napilapban közölt cikkben. Felidézte, hogy a kormányfő szerint "zsarolással" lenne egyenlő, ha a bizottság politikai feltételeket támasztana egy IMF-megállapodáshoz. "Valójában nem a bizottság, hanem az IMF kötötte össze a segítségnyújtást és az uniós eljárást" - állt a cikkben. A Die Presse részletesen ismertette az uniós kötelezettségszegési eljárásokat és említést tett a túlzottdeficit-eljárásról.

Nem világos, hogy miért éppen most támadja az uniós intézményeket Orbán - írta az osztrák lap. Legutóbb inkább a jogi vita rendeződése tűnt valószínűnek. Györkös Péter brüsszeli magyar nagykövet azt állította, a legtöbb vitás kérdést rendezték és miután áprilisban beterjesztik a magyar konvergencia-programot, bizonyos lesz, hogy Magyarország teljesíti az EU elvárásait - jegyezte meg a Die Presse.

Magyarország bécsi nagykövete a Die Presse című konzervatív lapban megjelent olvasói levelében visszautasította Karl Pfeifer osztrák újságírónak azt az állítását, hogy a kormány csak "fél szívvel" határolódik el az antiszemitizmustól. Fónagy János államtitkár azonnal, a kormány képviselőjeként elhangzott válaszában egyértelműen elítélte Baráth Zsolt jobbikos képviselő felszólalását - írta Szalay-Bobrovniczky Vince a Hetek című hetilap bécsi tudósítójának a Die Pressében megjelent vendégkommentárjára reagálva.

A nagykövet felidézte, hogy Orbán Viktor a következő plenáris ülésnapon napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta, hogy a kormány minden, az emberi méltóságot sértő megnyilvánulást visszautasít. "Kár, hogy Pfeifer úr egész kommentárja arra a valótlanságra épül, hogy a kormány nem reagált megfelelően" - fogalmazott a diplomata.

Visszautasította Szalay-Bobrovniczky azt a Karl Pfeifer cikkében szereplő kijelentést is, hogy a lakosság többségének gyorsan romlottak az életkörülményei a Fidesz-kormányzás alatt. Az uniós kötelezettségszegési eljárásokra kitérve azt írta, a kormány továbbra is kész a kompromisszumra. Egyes területeken már történt törvénymódosítás, más esetekben a kormány ragaszkodik a magyar törvényhozás EU-konformitásához - fejtette ki. "Már csupán az említése is érthetetlen annak, hogy egy kétharmados kormánynak ezért egy radikális párt támogatására lenne szüksége" - írta a nagykövet.

Olvasói levélben reagált Karl Pfeifer cikkére Szemerédi Tibor, a Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom bécsi csoportjának vezetője is. "Mivel egy vezető kormánypolitikusnak sem lehet semmilyen (antiszemitizmust) felróni, ismét Pfeifer intim ellensége és a polemizálásban egyenrangú kollégája, a jobboldali magyar nacionalistákkal szimpatizáló Bayer Zsolt van soron" - írta a magánszemélyként megfogalmazott levélben, az osztrák politikai köznyelvben leggyakrabban a radikális jobboldalra használt jelzővel (rechte) élve. Pfeifer a kommentárjában többek közt felidézte, hogy Bayer - akit "a miniszterelnök barátjaként" említett - szidalmazta Ulrike Lunacek osztrák európai parlamenti képviselőt, miután a politikus az EP-ben azt hangoztatta, hogy a (budapesti) Békemeneten antiszemita transzparenseket lehetett látni. Szemerédi szerint az objektivitást kereső olvasó részéről felmerül a kérdés, hogy közölne-e a Die Presse "egy hasonló, nem bizonyított állításoktól hemzsegő vendégkommentárt is Izraelről Bayer Zsolt tollából".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!