Receptverseny – Heti nyertes: Suta György

Nyíregyháza – Ezúttal egy férfi, a nyíregyházi Suta György bújt köténybe, s húzott kezére Kelet-Magyarországos konyhakesztyűt, hogy megismertesse olvasóinkat a bio házi (fél)barna kenyér receptjével.

Ezúttal egy férfi, a nyíregyházi Suta György bújt köténybe, s húzott kezére Kelet-Magyarországos konyhakesztyűt, hogy megismertesse olvasóinkat a bio házi (fél)barna kenyér receptjével.

Kovászkészítés

Hozzávalók:
3,5 dl langyos víz
25 gr élesztő
30 dkg BL 80-as kenyérliszt

A kézmeleg vízbe beletesszük a több darabra tört élesztőt, majd addig kavarjuk, amíg fel nem olvad. Beletesszük a kimért lisztet, és elkeverjük, 5-6 órán keresztül meleg helyen tároljuk.

Kenyérkészítés

Hozzávalók:
1,2 dl langyos víz,
2 mérőkanál só,
5 dkg delma joghurtos margarin

Kimérjük, és majd összekavarjuk egy mérőedényben az alábbiakat:
7 dkg teljes kiőrlésű bio tönkölybúzaliszt
7 dkg teljes kiőrlésű bio búzaliszt
7 dkg teljes kiőrlésű bio rozsliszt
20 dkg BL 80-as kenyérliszt
3 mérőkanál zabkorpa
2-2 mérőkanál szezámmag, búzacsira, napraforgómag

A langyos vizet beleborítjuk a kenyérsütő gép tepsijébe, beletesszük a sót, addig keverjük amíg fel nem olvad. Ezt követően belehelyezzük a joghurtos margarint, a kimért és összekavart liszteket és magvakat (ez kb. 50 dkg), ennek felét a vízre ráborítjuk, és a kovászos fakanállal összekavarjuk. A kovászt ráborítjuk az előző fázisban vízzel, sóval, margarinnal összekevert lisztre, erre rátesszük a maradék liszt és magvak keverékét. A kenyérsütő gépet 3 óra 50 perces programra állítsuk!