Receptek a járásokból – Nagymama mézes krémese

Gazdáné Lengyel Erika
Gazdáné Lengyel Erika
Mezőcsát – A klasszikus mézes krémest családi hagyományként örökölte és adja tovább.

Számos olyan ételféleség, sütemény van, amelyet tájegységtől függően, kisebb-nagyobb eltéréssel szívesen készítenek. Ilyen a klasszikus mézes krémes is, melyet családi hagyományként örökölt és ad tovább Gazdáné Lengyel Erika.

Hozzávalók:

2 tojás, 5 dekagramm vaj, 10 dekagramm porcukor, 4 evőkanál tej, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna. Mindezt tűzhelyen kikeverjük, majd hozzáadunk 40 dekagramm lisztet.

Négy cipót formálunk a tésztából, vékonyra kinyújtjuk, és közepes nagyságú tepsi hátulján halvány zsemleszínű lapokat sütünk belőlük.

A krémhez szükséges: 1/2 liter tej, 1 csomag vaníliás puding, 20 dekagramm vaj, 20 deka­gramm porcukor, 1 csomag vaníliás cukor. A tejet a pudinggal és a vaníliás cukorral sűrűre főzzük, majd lehűtjük.

Összedolgozzuk

A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd összedolgozzuk a pudingos masszával. A krémet három részre osztjuk, és megtöltjük vele a lapokat. Vigyázni kell, mert a tészta­lapok kemények, könnyen törnek.

A megtöltött süteményt hideg helyen egy éjszakán át hagyjuk megpuhulni, másnap szeleteljük.

– ÉM –