Receptek a járásokból – Garadnai mákos bobájka

Mincsik Gáborné
Mincsik Gáborné
Garadna – Ha hazajönnek a gyerekek, Annuska csak nekik főz. Mincsik Gáborné Annuskát Garadna polgármestere ajánlotta figyelmünkbe.

Mint mondta, sok mindenben tehetséges, és ha valamilyen ötletre van szükség, rá mindig számíthat a közösség. Ha kell, hópelyheket és angyalkákat horgol a templomi karácsonyfára, de ötletgazdája Garadna múltidéző kiállításainak is. Emellett sütni­-főzni is jól tud.

Azt már Annuska teszi hozzá, hogy ha a három felnőtt gyermeke hazajön, akkor az ő kedvenc ételeiket készíti el: húslevest, aranygaluskát, palacsintát, kürtős kalácsot, töltött fánkot és csörögefánkot.

Karácsony közeledtével a bobájkát ajánlotta olvasóinknak, melyet minden háziasszony könnyen elkészíthet otthon. Hozzávalók: 1 kilo­gramm liszt, 5 gramm só, 4 deciliter langyos tej, 1 mokkáskanál kristálycukor, 5 deka­gramm élesztő, körülbelül 4 deciliter langyos víz (amennyit felvesz a tészta).

Elkészítés

A hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk. A tésztát hosszú csíkokra vágjuk, majd a csíkokat hengeresre söndörgetjük, olyan vastag legyen körülbelül, mint a virsli. A rudakat 2–3 cm-es darabokra felvágjuk.

Zsírozott, vastagon lisztezett tepsibe helyezzük, a tésztát is meglisztezzük, majd kisütjük. Sokáig eláll. Amikor szükségünk van rá, vízben kifőzzük, kevés olajjal összekeverjük, és cukrozott mákkal ízesítjük. A bobájkát december 24-én szokás fogyasztani.

ÉM-HE