Receptek a járásokból – Bánhorváti krumplis lángos

Máté Józsefné
Máté Józsefné
Bánhorváti – Immár kilencedik éve minden ősszel megrendezik a lángos­fesztivált.

Máté Józsefné, Róza mama még gyerekkorában, a saját nagymamájától tanulta a bánhorváti krumplis lángos elkészítésének fortélyait. Bánhorvátiban – immár kilencedik éve – minden ősszel megrendezik a lángos fesztivált, ahol ez a hagyományos, főleg palóc területekre jellemző étel is megkóstol­ható.

Nagymamájától tanulta

Róza mama megosztotta munkatársunkkal is a receptet, ahogy azt ő a nagymamájától tanulta.

„Egy kis kovászt csináltam a tekenő sarkába, míg a kovász kelt, hajában megfőztem a krumplit. Amikor megfőtt, megpucoltam, és ledagasztottam a tésztát. Amikor újból megkelt, kiszaggattam” – kezdte Máté Józsefné.

A kihűlt krumplit megtörte, tejföllel vagy aludttejjel, esetleg túróval, sóval kaporral ízesítette, majd a kerekre kinyújtott tésztalapok közepére halmozta, és hogy a töltelék benne maradjon, mind a négy oldalát felhajtotta. A tetejét megkente zsírral, és a forró kemencében kisütötte.

– ÉM –








hirdetés