Recept: Mézeskalács csáti módra

Takács Ágnes és a mézeskalácsok
Takács Ágnes és a mézeskalácsok
Mezőcsát – Figyelni kell, mikor nyeri el a tészta jellegzetes színét.

A karácsonyi ünnep közeledtével nemcsak a fények gyúlnak ki Mezőcsát főutcáján, hanem színes adventi programok is várják minden hétvégén az odalátogatókat. A helyiek édességről is gondoskodtak, különleges adventi mézeskalács-figurák elkészítésével. Takács Ágnes irányította a sütést és árulta el nekünk a finomság receptjét.

ÉM

A mezőcsáti mézeskalács

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 csomag szódabikarbóna, 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék, mely helyettesíthető őrölt fahéj és szegfűszeg keverékével, 25 dkg méz (langyosítva), 5 dkg vaj, 1 tojás.


Elkészítése: a szárazanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk a langyosított mézet és az olvasztott vajat, végül beleütjük az egy tojást. Összegyúrjuk, fél órát pihentetjük a hűtőben, utána nyújtjuk. A rákerülő dísz cukorból és tojásfehérjéből áll. Száznyolcvan fokos sütőben sütjük, tizenöt perc alatt kész. Figyelni kell, mikor nyeri el színét, mely több fűszerkeverék hozzáadása esetén sötétebb lehet.









hirdetés