Reakció: ponthatárhúzás után „kilő” az ingatlanpiac

A későn ébredők lemaradhatnak a jó ajánlatokról
A későn ébredők lemaradhatnak a jó ajánlatokról - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Az egyetemek környéke továbbra is biztos befektetésnek ígérkezik.

Az egyetemi ponthatárok kihirdetésével pörög fel igazán az egyetemvárosi lakások és albérletek piaca. Az ingatlanok tovább drágultak, az elmúlt évben a frekventált fővárosi kerületekben átlag 25-30 százalékos, az érintett vidéki városokban átlag 10-12 százalékos volt az áremelkedés. Az egyetemistalakások ára 5-7 milliótól kezdődik, albérlet van havi félmillióért is, a felvételt nyertek pedig jól teszik, ha megfontolják, mit posztolnak a közösségi médiában.

Egyetemvárosi rangsor

A héten hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat. Idén több mint százezer diák adta be jelentkezését, a korábbi évek tapasztalatai alapján a jelentkezők több mint 70 százaléka bejut valamely szakra. A legnépszerűbb célpontok a hagyományos egyetemvárosok: Budapest, Szeged, Pécs, Győr, Debrecen és Miskolc.

A vidéki egyetemvárosok közül Miskolc a legolcsóbb, a borsodi megyeszékhelyen 120 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Egy fokkal drágábbak az ingatlanok Pécsett (170 ezer forint) és Szegeden (185 ezer forint), míg Debrecenben (235 ezer forint) és Győrben (260 ezer forint) már mélyen a zsebbe kell nyúlni. Ráadásul a garzonok átlagára fajlagosan magasabb, pedig a gyereküknek lakást vásárlók körében népszerűek a kislakások. Vidéken ezek ára az OTP Ingatlanpont kínálata alapján 5 milliótól, a fővárosban 7-8 milliótól kezdődik, ám a legolcsóbbak általában felújítandók és közlekedési szempontból rosszabbak. A tehetősebb szülők gyakran nagyobb lakást választanak, hogy friss gólyaként a felnőtt életbe belekóstoló gyermekük lakótársakat fogadhasson, így a bérleti díjból jut rezsire és egy kis zsebpénzre is.

Bérleti díjból tandíj

„A gyereküknek, vagy befektetési célból ingatlant vásárlóknak érdemes figyelembe venni, hogy a frekventáltabb kerületekben és vidéki nagyvárosokban továbbra is élénk a kereslet, a bérleti díjak még emelkedhetnek. Az egyetemek környéke ebből a szempontból biztos befektetésnek ígérkezik. Annak is érdemes idén vásárolnia ingatlant, akinek később megy egyetemre a gyermeke. Évek alatt a bérleti díjból a tandíj összege előre előteremthető” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Facebookon „csekkolják”

Az albérletet kereső fiatalok dolgát megnehezíti, hogy a lakástulajdonosok egyre inkább odafigyelnek, hogy kinek adják ki lakásaikat. Nem példa nélküli, hogy csak olyan bérlőnek adják ki, akinek ellenőrizték közösségi médiás profilját, publikus aktivitását, esetleg munkahelyét.

„A friss egyetemisták helyzetét tovább nehezíti néhány nagyvárosban, például Győrben, Kecskeméten vagy Székesfehérváron, hogy az élénk iparélet miatt a piacon egyébként is hiány van az eladó, illetve kiadó ingatlanokból. A nagy kereslet hatására az árak emelkedése ezeken a helyeken idén is meghaladhatja a 10 százalékot” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A piaci dobogós ingatlanközvetítői tapasztalatai szerint, akiknek a gyermeke távolabbi városba megy felsőoktatási intézménybe, magasabb arányban keresnek fel ingatlanpiaci szakembert, arra hivatkozva, hogy a közvetítők tisztában vannak a reális árazással és a lokációval.

– ÉM –