Reagálások Borisz Jelcin halálhírére

Szívrohamban hunyt el hétfőn Borisz Jelcin. A volt orosz államfő 76 éves múlt februárban és már évtizedek óta szívproblémái voltak. A Kreml hivatalos közleménye nem szól a halál okáról, de az Interfax orosz hírügynökség “jól informált orvosi körökre” hivatkozva azt írta, hogy Jelcin halálát “hirtelen szívroham” okozta.

Világszerte hasonlóan reagálnak a politikusok az egykori orosz államfő halálhírére: egyrészt méltatják fontos szerepét a Szovjetunió megszüntetésében és Oroszországnak a demokrácia felé terelésében, másrészt viszont emlékeztetnek súlyos politikai hibáira, például a csecsen háborúért viselt felelősségére is.

Az elsők között küldött részvétüzenetet Jelcin családjának Mihail Gorbacsov, akinek bukását éppen Jelcin okozta. Az utolsó szovjet pártfőtitkár és államfő szerint “Borisz Jelcin vállaira óriási teher nehezedett, ő pedig egy sor jótékony döntést hozott országa számára, de ugyanakkor súlyosakat hibázott is”. Gorbacsov szerint Jelcin sorsa “tragédiába illő” volt.

A washingtoni Fehér Ház kondoleáló közleménye szintén azt emelte ki, hogy “Jelcin történelmi idők történelmi alakja” volt, minden erényével és hibájával együtt.

Az egyik leggazdagabb orosz milliárdos szerint pedig “Jelcin volt az ország történetének legnagyobb reformere”. Borisz Berezovszkij, aki 2000 óta gyakorlatilag száműzetésben él Angliában, vagyonának legnagyobb részét Jelcin elnökségének ideje alatt, 1991 és 1999 között szerezte. A Vlagyimir Putyin, jelenlegi orosz államfő egyik leghevesebb bírálójaként ismert Berezovszkij csak annyit mondott a halálhír hallatán: “Ez rettenetes. Nekem ő volt a pártfogóm, az ország pedig a legnagyobb reformerét vesztette el”.