Érdemkereszt az igazgatónak

Kalucza Lajos
Kalucza Lajos
Nyíregyháza – Ezt a tiszességgel és alázattal végzett munkát úgy lehet több évtizeden keresztül kitartással és eredményesen végezni, ha kiegyensúlyozott családi háttér áll az ember mögött.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta az idei augusztus 20-i ünnepség alkalmából az oktatási és kulturális minisztertől Kalucza Lajos, a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója a közoktatásban végzett több évtizedes munkájáért. Nem sok intézményvezető mondhatja el magáról, hogy ugyanannak a középiskolának az igazgatója, amelyben egykoron érettségizett is.

Nos, Kalucza Lajos közéjük tartozik. Az általános iskolát Botpaládon végezte el, s a középiskolai tanulmányokat Nyíregyházán a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban folytatta, ahol 1969-ben érettségizett. Debrecenben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1974-ben szerzett diplomát történelem-német szakon, s egy év múlva lett egykori alma máterének tanára. 1977-től 16 éven keresztül az igazgatóhelyettesi feladatokat is ellátta, 1993-tól pedig a középiskola igazgatója.

Úgy érzi, hogy elmúlt években elért eredményességet jutalmazta a minisztérium a kitüntetéssel, ez pedig akkor az egész iskola, a tanárok, illetve az oktatási munkát segítő dolgozók munkájának az elismerése is egyben.
– A haladó hagyományok ápolása és tisztelete mellett liberális szellemű is az iskolánk. Ez így akár ellentmondásnak is tűnhet, pedig nem az. Egyrészt ápoljuk Kölcsey Ferenc munkásságát, szellemiségét, másrészt a tanulókat igyekszünk szabadabb szellemben nevelni – magyarázza Kalucza Lajos. – Nem szabad elfelejteni, hogy a nevelés, az oktatás sokoldalú csapatmunka, igazi közösségi munka. Az igazgató, ha jó karmester, jól vezényli csapatát. Lelkes, fiatalos a mostani tantestület, a kollégák azonosulnak a feladatokkal, a magas szakmai követelményekkel. S természetesen fontos a fenntartó önkormányzat is, amely elismeri és támogatja munkánkat.
Az elmúlt években sok változáson ment keresztül a Kölcsey Ferenc Gimnázium. Helyet adott sokáig az egészségügyi szakközépiskolának, az induló művészeti szakközépiskola pedig egy évig működött a Kölcsey-gimnázium falai között. A demográfiai robbanás idején nagyobb számban fogadtak diákokat, mint azt a minőségi oktatás feltételei lehetővé tették volna.
– Minden egyes váltás után mindig elölről kellett kezdeni a közösség építését. A jelenlegi 16 osztályos gimnáziumot 1987-től sikerült kialakítani. Nagy hangsúlyt kapott a humán területen az idegen nyelvi képzés: angol, német, francia, olasz és spanyol tagozat működik az iskolában, van továbbá magyar és történelem tagozat is. A nyelvet gyakorolhatják is a diákok, mivel 1989 óta több külföldi intézménnyel is van testvériskolai kapcsolatunk. Jól működő kapcsolatunk van Franciaországgal, Németországgal, Olaszországgal, Svájccal. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk a természettudományos képzésre is. A tanulók érdeklődésének megfelelően vannak emeltszintű csoportok többek között matematikából, biológiából, kémiából, informatikából. A gyakorlati képzéseket sem hanyagoljuk el. Most utazás és turisztikai fakultáció működik az iskolában, az érettségi után idegenvezetői OKJ-s vizsgát lehet tenni. Célunk a sokoldalú képességfejlesztés, hogy minden fiatal találja meg önmagát. Az iskola ne csak a tanulásról szóljon, legyen helye a sportnak, a zenének. Mint közismert, NB II-es női kézilabdacsapat működik iskolánkban, de van több más sikeres sportágunk is. Mivel az iskola egyben a diákok munkahelye, olyanná kell tenni, hogy szeressenek idejönni, ugyanakkor rendnek, fegyelemnek kell lennie. Ez nem mond ellen a liberális szellemiségnek, de csak így lehet hatékony munkát végezni. Mindezek által tudtuk elérni azt, hogy a beiskolázási mutatók alapján a Kölcsey Ferenc Gimnázium országos szinten ott van az élvonalban.

Töretlen lelkesedéssel szervezi az új tanév előkészítését is az igazgató úr. Mint mondja, ezt az áldozatos, tiszességgel és alázattal végzett munkát úgy lehet több évtizeden keresztül kitartással és eredményesen végezni, ha kiegyensúlyozott családi háttér áll az ember mögött. Felesége a Nyíregyházi Főiskolán dolgozik, Edit és Rita nevű leányai jogászok Budapesten. Eddig a kikapcsolódást a külföldi utak, az idegenvezetések, a sóstóhegyi biciklizések jelentették, illetve nagy ritkán horgászatra is szakított időt. Minden bizonnyal ezek a szabadidős programok egy kicsit átalakulnak majd, hiszen a nyáron kétszeresen is nagypapa lett: Nándor unoka 3 hónapos, Eszter unoka 2 hónapos.

Befejezésül arról faggatom Kalucza Lajost, hogy az arany érdemkereszt tulajdonosaként másként fog-e csinálni egy-két dolgot az új tanévben.
– Folytatjuk a tantestülettel az eddigi munkánkat, csak egy kicsit jobban átgondolva. Az biztos, hogy a tantestülettel együtt nem szeretnék rutinossá és kényelmessé válni. Még inkább megnézzük, min kell javítani, mi az, ami előrébb visz bennünket a tanulói igényeknek megfelelően.

– M. Magyar László –