Razziázott a NAV a miskolci nagybani piacon

Miskolc – Közös, átfogó ellenőrzést tartottak a miskolci zöldség- és gyümölcs nagybani piacon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóellenőrei, pénzügyőrei, valamint a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal munkatársai.

A hajnali razzián ellenőrizték a hivatal munkatársai a számla- és nyugtaadási kötelezettséget, a foglalkoztatás szabályszerűségét, a be- és kihajtó autók esetében pedig az EKÁER számok meglétét.

Az akcióra a piacon értékesítést végző adózók tekintetében előzetes kockázatelemzést követően, célirányosan került sor. Az adóhivatali információk rendszerezése után több tucat NAV-os lepte el hajnalban a miskolci nagybani piacot. A próbavásárlásokat követően a pénzügyőrök ellenőrzési pontokat állítottak fel a piac be- és kijáratnál. Minden autót ellenőriztek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési egységei eközben az adóellenőrök munkáját segítették. Öt árusból négy nem adott számlát vagy nyugtát a próbavásárlások alkalmával, további öt stand ellenőrzésénél pedig két olyan dolgozót találtak, akik nem voltak bejelentve. Feketén dolgoztak. A be- és kihajtó autók ellenőrzésekor egy olyan kereskedőt találtak a pénzügyőrök, akinek több százezer forintos adóhátraléka volt. Az ő autóját lefoglalták a hátralék befizetése idejéig. Ezen kívül árufuvarozói engedély hiánya miatt egy sofőr ellen indítottak közigazgatási eljárást. A Nébih az ellenőrzéskor nem talált szabálytalanságot. Az ellenőrzés eredményessége miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal úgy döntött, a továbbiakban is tart majd hasonló razziát a nagybani piacon – tájékoztatta a Borsod Online-t Varga Zoltán, a NAV Észak-magyarországi Regionális VP Főigazgatóságának sajtóreferense.