Ravatalozót adtak át Alsózsolcán

Sokan ismerik a Vay-család által 200 évvel ezelőtt építtetett halottasház és kripta történetét Alsózsolcán, melynek épülete alapul szolgált a mára elkészült ravatalozónak.

A történelmi jegyeit megújulásában is magán viselő épületet pénteken avatták a nagyközség temetőjében. Az átadáson a település lakóin, vezetőin kívül részt vett Lenártek András országgyűlési képviselő is.

Tisztelettel kezelték

A most befejezett beruházás előkészítése és kivitelezése során a szakemberek tisztelettel kezelték a történelmi örökség eme jeles mementóját. A kripta és a halottasház eredeti formájában maradt meg, sőt a tervezők a szertartástér és az úgynevezett kiszolgálóhelyiségek külső és belső kialakításánál is ragaszkodtak a meglévő építészeti stílushoz. Mint az sokak előtt ismert, a Vay-család több jeles alakjának emlékét őrzi a magyar történelem, a família tagjai évszázadokon át meghatározói voltak a település gazdasági, kulturális fejlődésének.

Kötelesség

A most megújult épület 1986-ig a család tulajdonában volt, akkor adta azt át az egyik Vay leszármazott Alsózsolcának örökös használatra. Mindezeket Zsíros Sándorné, a nagyközség polgármestere tárta a pénteki ravatalozóavatási ünnepség résztvevői elé, hozzátéve, a település vezetése kötelességének tartotta, hogy az épületet funkciója megtartása és kiegészítése mellett megmentsék, megtartsák az utókornak.

A megújult létesítményt dr. Kiss György, a B.-A.-Z. Megyei Közigazgatási Hivatal főosztályvezetője adta át a nagyközség polgármesterének, Zsíros Sándornénak, aki elmondta, korábban sikertelenül pályáztak, a halottasházi beruházáshoz nem tudtak támogatást szerezni, ezért az idén beépítették a költségvetésükbe. A kivitelezői munkákat a miskolci MISZIG Kft. végezte el.

A kerítés lábazatát a helyi községgondnokság készítette, a kovácsoltvas kerítés munkálatait a miskolci Gyürki Kft. vállalta. Zsíros Sándorné beszédét követően az egyházak képviselői, Tar Sándor református lelkész, dr. Balpataki Béla római katolikus plébános és Szuhánszki István metodista lelkész felszentelte a történelmi értékeit megőrző megújult ravatalozó épületét. A pénteki ünnepség előtt halottak napi koszorúzást tartottak a nagyközségben az első, második világháborús emlékműnél, valamint az elhurcoltak emlékhelyénél.

B. Gy.