KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

2020.01.24. 18:30

A sok kicsi sokra megy

Az iskolai papírgyűjtés nem csak munkára, közösségi párbeszédre is nevel.

Novák Krisztina

A papírt kis tételben nem érdemes a MÉH-be vinni

Fotó: Bujdos Tibor

Egyik kollégánk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a MÉH-telepen százötven kiló leadott papírért százötven forintot kapott, tehát egy kiló papírért mindösszesen egy forint jár. Ez a csekélyke összeg valószínűleg nem túlságosan motiváló a családok vagy az egyedülálló emberek számára. Felvetődött azonban a kérdés: vajon az iskolás gyerekek számára még mindig vonzó a papírgyűjtés?

Környezettudatosság

– Hát-nyolc éve általában szeptember harmadik hetében tartjuk a papírgyűjtést, ami szülőt, diákot és pedagógust egyaránt megmozgat – mondta Gyuricza Judit, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettese. – Mivel szelektíven gyűjtjük, ezzel is környezettudatosságra neveljük az intézményünkben tanuló majd’ ezer diákot. Ráadásul az iskolai háziversenyen a dobogós helyezéseket elért osztályokat egy-egy tortával jutalmazzuk, ezzel is motiválva őket a későbbiekben. A befolyt összeget mindig a gyermeknapi meglepetésajándék beszerzésére fordítjuk. A papírgyűjtés további haszna, hogy a kilencedikes diákjainknak ezzel közösségi szolgálatos lehetőséget tudunk kínálni. Ilyenkor késő délutánig maradnak, és hatalmas mennyiségű papírt mozgatnak meg.

Az összefogás ereje

– Láttuk, hogy a gyerekek újságokat olvasnak, a családoknál pedig gyűlik a sok PET-palack – mondta Barta József István, az Edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Úgy gondoltuk, hogy miért ne próbáljuk ezeket szelektíven összegyűjteni, és lehetőséget adni arra, hogy újrahasznosítsák, a környezettudatosságra is nagy hangsúlyt fektetve. Kállai Balázs tanár segítségével el is indult a hulladékgyűjtés, amelyre kilenc éve minden ősszel és tavasszal sor kerül. Fantasztikus látni, hogy a gyerekek milyen lelkesen dolgoznak, közben beszélgetésbe elegyednek a környékbeli idősekkel, mialatt elkérik tőlük a felesleges hulladékot.

Közel félmillió forintos összeget tudnak évről évre összegyűjteni 650 gyerek, a szüleik és a pedagógusok öszszefogásával. Ebből az iskola számára vásárolnak tanszereket, például legórobotot, de legutóbb távcsövet vettek.

– Az a tapasztalat, hogy a tanulóink sokkal jobban szeretnek azokkal az eszközökkel dolgozni, amelyeket az ő munkájuk segítségével szerezhettük be. Az összeg egy részét adakozásra fordítjuk, hátrányos helyzetű gyermekeket támogatunk belőle – fogalmazott Barta József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában