Rászorulók gyűjtik össze téli tüzelőjüket a szolnok környéki erdőkben

Rászorulók gyűjtik össze téli tüzelőjüket a Szolnok környéki erdőkben. Jász-Nagykun-Szolnok megye 10 önkormányzata kapcsolódott be az országos téli tűzifagyűjtő közmunkaprogramba.

A szolnoki központú Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. november 24-től 50 közmunkást foglalkoztat 1 hónapon keresztül. A közmunkások a társaság által kezelt állami tulajdonú erdőkben az erdőfelújítási munkákba kapcsolódnak be. Összetakarítják a levágott ágakat, nyesedéket. Hajnal Imre kommunikációs vezető keddi tájékoztatása szerint várhatóan 1080 köbméter téli tüzelőnek alkalmas faanyagot gyűjtenek össze. Ezt a mennyiséget a cég kedvezményesen értékesíti a megye 10 települési önkormányzatának. A kitermelt fát el is szállítják az önkormányzatok által kijelölt területre. A tűzifát elsőként a programba bekapcsolódó rászorulók kapják meg, azok, akik az összegyűjtésnél is segítettek. Köbméterenként 1500 forintért vásárolhatják meg a tüzelőanyagot, a piaci ár 8000 forint körül van. A program lebonyolítására 550 ezer forint saját erő mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium 5,5 millió forint támogatást biztosít.

A kormány téli tűzifagyűjtő közmunkaprogramjának keretében országosan 6.600 köbméter tűzifa összegyűjtését tűzték ki célul. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára korábban ezzel kapcsolatban azt mondta, csaknem 160 település vesz részt a programban, körülbelül 620 embert vonnak be, az e mögött álló 68 millió forintos állami támogatás a résztvevők bérét, járulékait teljes mértékben fedezi. A támogatás bruttó 130 ezer forint munkavállalónként, ez magában foglalja a munkaeszközöket is, ismertette az államtitkár.